Свързани новини

19.03.2019 18:00

31% с по-малки пенсии, Горанов спестява 9 млн. лв., Борисов изненадан: „Няма”!

Видян 2523 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като преди 2 месеца собствената му власт гласува 31% от новопенсионираните българите да получават по-малки пенсии (в някои случаи над 2 пъти), премиерът реши да отмени непопулярната стъпка, след медийния бунт. Социалният министър Бисер Петков обаче казва: „експертите ще кажат как може да стане това”. Според соцминистъра, когато е била приета, това е била „консенсусна реформа”. „Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че с е експертите да продължим разговора, как да се изпълни това поръчение”, отбеляза той. Предстои да се измисли как да се заобиколи поредният измислен от сегашната власт закон. Последен подобен пример беше казусът за майките. В тази връзка омбудсманът Манолова даде целия Социален кодекс на Конституционния съд.
Става дума за орязване на възнаграждения отпреди 2000 г. на хора, които сега се пенсионират. От 2019г. в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след началото на новото хилядолетие. Поредната пенсионна реформа можеше да ощети 1/3 от излизащите на заслужен отдих. Заради промяна в правилата за изчисляване около 31% от новите пенсионери може да имат по-нисък индивидуален коефициент и съответно по-ниска пенсия. Така НОИ ще спести 9.1 млн. лв.  през само тази година, сочи предварителен анализ на института.  Подобно решение е взето при обсъждането на бюджета на НОИ 2019г. м.г.
Така ощетени биха били около 21 000 нови пенсионери. От тях министерството на финансите ще спести по 428 лв. на човек годишно или 35-36 лева на месец. Очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9.1 млн. лв. за 2019 г., което е 0.09% от общия разход за пенсии. Любопитно е, че подобна икономия на ведомството на Горанов практически е  равностойна на сумата, която с лека ръка беше опростена за борчовете на Главното мюфтийство към държавата.
Очаквано промените предизвикакаха обществено недоволство и премиерът Бойко Борисов извика на среща в МС соц. министъра Бисер Петков, вицепемиера Томислав Дончева, шефа на НОИ Ивайло Иванов и синдикати. „Всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни”, заяви Дончев, въпреки, че става дума за официални данни на НОИ. Сякаш чужда власт ги е наложила, а нашата не е разбрала.


   Преди срещата зам.-социалният министър Султанка Петрова също прехвърли изцяло вината за намаляването на пенсиите към НОИ. „Експерти от НОИ правят анализ на ефекта от промяна на формулата за изчисление на пенсиите”,заяви тя в ефира на Нова. Тя не можа да обясни защо вместо увеличаване на пенсиите, както обещаваха от ОП, се стига до намаляване.  „Аз не съм специалист по тези въпроси. Отговарям за други политики, като например за активния живот на възрастните хора”, заяви зам.-министърът въпреки, че пенсиите засягат именно тях.
„Няма да се допусне ощетяване”, заяви с недоумение самият Борисов след спешната среща при него. Премиерът сякаш е забравил, че реформата от 2015г. обаче е приета от правителството на Борисов-2. Решението за бюджета на НОИ от м.г. пък също е станало с прякото участие на настоящия кабинет. Освен това ръководството на НОИ се избира пряко от НС. В ръководния орган на института влизат и представители на синдикатите, сред които и дискредитианата КНСБ, която на практика се превърна в семейно дружество. Министър Петков вече се ангажира да замаже ситуацията, като предстои преодоляване на поредица вече приети поправки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв