Свързани новини

19.03.2019 14:33

Бисер Петков: Предстои законодателна промяна, за да няма ощетяване на пенсионерите

Видян 1288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов е поискал да не се допусне ощетяване на нито един пенсионер при изчисляването на пенсията му. Това стана ясно след среща при министър-председателя със синдикатите, с управителя на НОИ и със социалния министър, предаде БНР.


Взето е решение да се изработи законодателна промяна, за да се изпълни това изискване.


"Все още няма отпусната нито една пенсия след влязлата в сила нова формула за изчисляване на индивидуалния коефициент", обяви социалният министър Бисер Петков.


Вицепремиерът Томислав Дончев е категоричен, че това, което ще предложи работната група, ще гарантира, че няма да има ощетени:


"Никой няма намерение да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, а на един български пенсионер. И греши този, който мисли, че сред нас има идиот, който в името на това да направи икономия от 9 млн., би допуснал подобно нещо".


От обясненията на управителя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че за всеки пенсионер ще се правят две изчисления - по новата и по старата формула, така че да се минимизира ефекта и пенсионерът да вземе по-благоприятния размер.


"Ако трябва, ще изчисляваме и по двете формули само за тези, за които имаме съмнения. 56% от лицата ще получат по-високи пенсии. Така че единични случаи са, в които е възможно да има по-малко участници от очакваното, но това не са отпуснати пенсии. Така че ние ще го направим точно така и няма да бъде допуснато лицата да получат по-малка пенсия", каза Иванов.


От дадените обяснения стана ясно, че калкулаторът на НОИ не конвертира доходите от 30 хил. лева заплата, получавана в инфлационните години, и това може да е причина хората да получават голяма разлика в преизчисленията. Съветът е сами да приспадат нулите от деноминацията.


Новата пенсионна формула ще ощети близо 12 хил. българи, които ще се пенсионират тази година, сочат най-новите разчети на НОИ за ефекта от промяната при изчисляването на индивидуалния коефициент на хората, които ще се пенсионират тази година. Това означава, че като абсолютен брой ощетените ще са по-малко от първоначално изчислените. От 67 хил. потенциални пенсионери близо 19 хил. вече са се пенсионирали по-рано, а за други 9 хил. стажът не достига и ще бъде допълнен с доход, получаван между 1997 и 1999 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се