Свързани новини

18.03.2019 17:48

Целият свят се смее на родната полиция

Видян 3002 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фиаското на българските полицаи със сълзотворния газ в събота стана обект на подигравки от целия свят. Медиите във Великобритания се подиграват на родните униформени, които успяха да се самообезвредят, в опита си да разпръснат малобройна група протестиращи. Британският високотиражен Daily Mirror публикува на сайта си видеото на плачещите служители на МВР със заглавие "Непохватни български полицаи се обсипаха с лютив спрей по време на протести".


"Забавното видео, на което се вижда как група полицаи отстъпват да си изплакнат очите с вода, се разпространи лавинообразно в социалните мрежи, особено защото се счита като преувеличена реакция в лицето на шепа протестиращи", пишат от британското издание.


Централната полска телевизия също се подигра с родните служители на реда. Световната телевизия RT в англоезичната си програма и сайта също се майтапи с полицаите ни. Редица други издания от много държави не пропуснаха нелепата случка.


 В социалните мрежи пък нашите униформени бяха сравнени с комедийната поредица Полицаят от Сен Тропе с Луи Дьо Фюнес. Клипът с плачещите пазители на реда е един от най-гледаните в Youtube.


В същото време родното МВР оправда действията си в събота по изключително комичен начин. Сълзотворният газ бил използван, а това е прецедент, за да бъдат предпазени самите протестиращи. Според началника на Охранителна полиция Борислав Муеров един от униформените приложил лютивия спрей, защото задната част от групата  протестиращи, опитващи да пробият кордона притискала предната и имало „изхъркващи” граждани.


 "Трима-четирима протестиращи са били притиснати от задната част на протеста към автомобила (б.р. полицейски автомобил). Описано е образно, че са изхърквали от натиска. Тогава, за да не се допускат по-тежки инциденти, служителят е използвал този лютив спрей. Самата обстановка и местоположение на сградата са в доста променящи се атмосферни условия, има течение, вятър", заяви Муеров.


Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пък разкри пред бТВ, че родните униформени не са обучени да се справят с масови безредици.


Според проф. Радулов ситуацията е показателна за това, че нашите полицаи не са тренирани и им липсва екипировка.


"Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски", коментира Радулов.


Той добави, че газът е използван без видима причина, понеже масови безредици не е имало. По думите му това е било разпоредено и е тревожен знак за по-твърдо отношение на властта към протестиращите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ЕЙ ТОЗ ПЪТ ВЕЧЕ СЕ ИЗЛОЖИХМЕ ПРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ, АМА ЯКО!

  • 003 Голям боклук с чифутски патлак 30.06.2019 14:08

    Този простак се правеше на доцент на кортовете в еврейско циганското ХТМУ.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Някакви полицейски бонзи дали пресконференция и оправдали самопросълзяването на полицаите. След подигравките в световния видеообмен. Следващата серия на „Полицаят от Сен Тропе“ ще се снима в София под заглавие „Полицаят от СДВР“…

  • 001 Кольо Вейронов 30.06.2019 14:08

    "Полицаят от Бевърли Шпрей", сър!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева