Свързани новини

18.03.2019 09:27

България ще губи $110 млн. годишно от Турски поток

Видян 1842 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Русия прекратява доставките на газ по трансбалканския коридор от 2020 г., съобщи министра на енергетиката на България Теменужка Петкова, цитирайки писмо на Газпром експорт до ръководството на страната. Това значи транзитът през Украйна да се съкрати със 17,5 млрд.куб.м, от които 1,2 млрд. оставаха в Румъния, 3,3 млрд. – в България , а останалите отиваха в Турция”, пише официозната руска агенция Новости.


„Датата от писмото на Газпром съвпада с пускането на Турски поток с помощност 15,75 млрд.куб.м годишно за всяка тръба. Разбира се, загуби от закриването на трансбалканския коридор ще претърпят всички страни, през които той минава. България ще изгуби 110 млн.долара годишно в транзитни такси”, коментира РИА Новости, като дава с 50 млн. лв. по-голямо число на загубите за нас от досега обявяваните от Теменужка Петрова.


„Министърът твърди, че загубите няма да бъдат задълго. През януари Булгатрансгаз, оператор на българската газопреносна система, прие окончателно решение за строителство на нов газопровод. След като бъде въведен в експлоатация, в тръбите му ще тече газ от втората тръба на Турски поток, както каза Ердоган на среща с Путин. През март се определи още една страна – участник – Сръбия, а с пускането на участъка в България ще потекат нови транзитни такси, като по-нататък ще има удалжаване за Унгария”, пише РИА. Само не споменава, че протичането на 16 млрд.куб.м към Турция е 8 пъти повече от 2 млрд.кубика за Сърбия, че и да се прибавят 4 за Унгария, дори няма да сме на половината от досегашните суми от 110 млн.долара.


До пускането България ще може да удовлетвори собствените си нужди от синьо гориво чрез доставки от Турция в реверсен режим, а и да получава транзитни такси, ако потече газ и за Румъния и Молдавия (б.р. нищожни 2 млрд. куб.м евентуално)”, пише официозът. Не споменава само, че както 19 минути пише от 5 години, цената на газа за нас ще се повиши, защото вече ще плащаме транзитни такси на Турция. Това значи още по-високи цени на парното и топлата вода, ако топлофикациите не фалират във верига с Булгаргаз и Булгартрансгаз, които до момента ги субсидираха именно от транзитните такси от протичането на газа към югоизточната ни съседка.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв