Свързани новини

16.03.2019 10:23

САЩ отказват визи на членове на Международния наказателен съд

Видян 2206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Съединените щати ще оттеглят или отказват визи на всички служители на Международния наказателен съд, разследващи възможни военни престъпления от американски сили или съюзници в Афганистан, заяви държавният секретар Майк Помпео. Той заяви, че Вашингтон е готов да предприеме по-нататъшни стъпки, включително икономически санкции, ако съдът продължи да разследва американски или съюзнически военен персонал.


Съдът със седалище в Хага отговори, че той е независима и безпристрастна институция и ще продължи да върши работата си независимо от действията на Вашингтон.


Администрацията на Тръмп заплаши още през септември да направи забраната.


"МНС атакува върховенството на закона на Америка", каза Помпео. "Не е твърде късно съдът да смени курса и настояваме да го направи незабавно."


Съединените щати никога не са се присъединявали към МНС, където прокурор Фату Бенсуда поиска от съдиите разрешение за разследване на предполагаеми военни престъпления в Афганистан през ноември 2017 година.


Държавният секретар заяви, че визите могат да бъдат отказани и на персонал на МНС, участващ в провеждането на проучвания на съюзници на САЩ, особено на Израел.


"Тези визови ограничения могат да бъдат използвани и за възпиране на усилията на МНС да преследва съюзнически персонал, включително израелци, без съгласието на тези съюзници", каза той.


Помпео заяви, че "прилагането" на политиката вече е започнало, но не може да предостави никакви подробности, позовавайки се на поверителността около заявленията за визи.


Държавният секретар заяви, че САЩ са отказали да се присъединят към МНС "поради широките и безотчетни правомощия на прокурорите" и заплахата, която представлявата за американския национален суверенитет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог