Свързани новини

15.03.2019 12:13

10 години отсрочка за дълговете на Мюфтийството

Видян 1922 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изплащането на задълженията на вероизповеданията ще бъдe отсроченo за срок до 10 години. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде Агенция „Фокус“.


„Законопроектът за промени в Закона за вероизповеданията вече е готов, внасяме го от група народни представители от ГЕРБ“, заяви Цветанов и уточни, че предложенията се внасят сега, тъй като е необходимо време експертите да могат да прецизират текстовете.


„Говорим за отсрочване за срок до 10 години, което ще намали всякаква възможност за спекулации. Няма опрощаване, а има отсрочване на натрупаните задължения към 31 декември 2018 г.“, обясни Цветанов.m„Изплащането може да стане в рамките на година-две или десет, но срокът е до 10 години“, уточни той.


Менда Стоянова, която е шеф на парламентарната комисията по финанси коментира:


"Предлагаме в Закона за вероизповеданията член, който разписва процедура по разсрочване на задълженията на абсолютно всички вероизповедания, които могат да се възползват от тази процедура. Такава процедура има подробно разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя не би могла да се приложи директно за вероизповеданията, защото е разписана за стопански субекти и има коефициенти за ефективност, за автономност и т.н.


В Закона за вероизповеданията ще бъде въведена подобна процедура в която ще бъдат фиксирани всички основи условия – за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква се предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване. НАП ще е оторизирана да следи начина, по който се изпълнява цялата процедура.


В процедурата не е разписано и не е нужно да бъде разписан източникът на средства, с които ще се погасяват задълженията. Целта на това, което предлагаме, е парите, които ще дойдат от държавата с новия Закон за вероизповеданията, да не бъдат използвани за погасяване на задължения. Но това би освободило ресурс от собствените приходи на съответното вероизповедание, които то ще насочи към погасяване на тези задължения", разясни Менда Стоянова.


С отсрочването на задълженията на вероизповеданията ще се спре генерирането на напрежение в обществото, каза Цветанов. Според него така ще се гарантира националната сигурност. Основният мотив при гласуването на опрощаването на задълженията на мюфтийството също беше гарантирането на националната сигурност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    мюфтийството в Нова Зеландия също ли не си плаща данъците?

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    мюфтийството в Нова Зеландия също ли не си плаща данъците?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни впечатления

Преди обяд ще сте още под въздействието на вчерашни