Свързани новини

15.03.2019 09:34

3.09 млрд. лв. ще ни излязат Ф-16

Видян 3201 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 1,8 млрд. лв. щяха да ни струват US самолетите, които решихме да купим без да знаем колко точно ще струват и кога ще ги получим. През уикенда се разгоря дискусия между летеца и главен секретар на президента Димитър Стоянов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.


"Лично се убедих, че самолетът Ф-16 Блок 70 разполага с най-модерната технология и неговото придобиване ще задълбочи стратегическото ни партньорство със САЩ за десетилетия напред и ще направи армията ни напълно интегрирана с изграден капацитет, съответстващ на НАТО", аргументира се Цветанов в социалните мрежи. Стоянов обаче за пореден път повдигна въпроса за цените и сроковете: "Специално за консултантите, които обикаляха телевизиите: Джим Робинсън, директор бизнес развитие за Ф-16 обяви, че новопроизведен Ф-16 бл.70 към момента няма. Производството им ще започне през през лятото на 2019, а първите новопроизведени самолети ще бъдат готови през 2021г.!”. Припомняме, че според условията, които са заложени в в конкурса, първите самолети трябва да бъдат доставени до 24 месеца от подписването на договора. Нещо, за което от самата американска страна вече заявиха, че няма да могат да изпълнят.


Президентският секретар подчерта и сумата, която ще платим с данъците си за новите самолети. „Стойност на сделката за 8 бр. Ф-16 бл.70 - 2,5 млрд. лв. Да добавим 20% ДДС, допълнително още приблизително 3% мито”, посочи той. И запита защо консултантите, които говорят по темата мълчат за цената на въпроса в пълен обем. По думите на Стоянов ще получим самолет само за Air policing, без способности въздух-земя, ще бъде орязана подготовката, както на летателния, така и на техническия състав, както и на способностите на техническия състав и непредоставяне на контролна апаратура. Той посочи също, че няма да получим технология за проверки на въоръжението, което планираме да закупим. „За всичко това ще се плаща допълнително и реалната цена на контракта ще стигне, а вероятно ще надхвърли 3 млрд. лв.", констатира пилотът.


Напомняме, че доставката на нови изтребители за българските Военновъздушни сили ще надхвърля заделения от правителството бюджет от 1,8 млрд.лв. През януари управляващите засекретиха парламентарните дебати по бъдещата милиардна сделка.  Тогава парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси обсъдиха на закрити заседания проекторешението на правителството. От БСП алармираха, че отсъства най-важният доклад на политико-военната група, който е даден в МС, но не и на депутатите, за да се запознаят. Само ден преди това Цветан Цветанов обяви, че „това е възможно най-прозрачната процедура”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и