Свързани новини

14.03.2019 14:34

Мей отново бита, ЕС може да даде отсрочка за Брекзит до 30 юни

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Ако сте пропуснали нещо от сапунката Брекзит, в най-новия епизод Тереза Мей внезапно нареди на партията си да гласува против решението, което тя самата бе внесла в парламента, защото не хареса една поправка към него. Мнозина депутати консерватори не я послушаха; тя изгуби вота с 49 гласа и сега позицията на парламента е, че Великобритания не може да напусне ЕС без споразумение на която и да е дата. Дванадесет министри от собственото й правителство се опълчиха на Мей и гласуваха "за" или "въздържал се". Тя пак не си подаде оставката въпреки поредното си зрелищно политическо поражение",коментира легендарният дипломат Стефан Тафров.


В опит да помогне за решаване на завързаната ситуация европрезидентът Доналд Туск обеща на Тереза Мей да лобира пред лидерите на 27-те от ЕС за отлагане „не с няколко месеца” на напускането на Великобритания от Общността. Т.е. той подкрепя позицията на канцлера Меркел, а не на французина Барние - главен преговарящ на ЕС по въпроса, и европремиера Юнкер, които са против нови аванси за Албиона.


Туск, разбира се, подчерта, че отсрочката се дава единствено и само за смислена дискусия, водеща до решения, а не за безсмислено упорство. Той обеща още другата седмица на Европейския съвет да се опита да постигне консенсус с премиерите на 27-те. Гардиън коментира, че явно Туск се надява или на по-мек Брекзит, или на свикване на втори референдум.


След редакционно приключване на броя вчера, британските депутати гласуваха дали удължаването – екстеншъна, както звучи на английски, да бъде до 30 юни. Тогава обаче ще възникне въпросът дали, ако Кралството е член на ЕС към 26 май, когато е евровотът, не трябва от него да бъдат избрани депутати в ЕП, както от България и от другите страни в общността. Което ще предизвика поредица от правни недоразумения. Нерешаването им обаче може да направи нелегитимни и новия Европарламент, и новата Европейска комисия. Което да предизвика големи сътресения в целия ЕС, особено пък в полето на бъджетите и еврофондовете.


Мей обаче, след поредно недооценяване на нейните шансове, залага на поредно гласуване – след 3 отчайващи провала, на 20 март – идната сряда.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,