Свързани новини

12.03.2019 17:14

Газпром спира транзита на газ през България

Видян 2321 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Газпром експорт уведоми официално българските власти, че смята да прекрати транзита на газ по Трансбалканския коридор, по който се доставя газ за Турция от януари 2020 година, съобщи Bloomberg. Миналата седмица ясно го каза и руският премиер Медведев.


През декември 2018 г. бе съобщено, че България ще трансформира сегашния договор между Булгартрансгаз и Газпром за транзит на газ през наша територия до 2030 г..


Промените възлагат конкретни задачи за изпълнение до края на 2018 г. и сред тях е и регулиране на въпроса с транзитния договор Газпром иска да го прекрати, тъй като от 2020 г. смята да спре да използва Трансбалканския газопровод и да пренасочи доставките по Турски поток". Съгласно договора обаче Газпром е длъжна да плаща транзитни такси на България, дори и да не ползва капацитета на тръбата до 2030 г.


Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че България си запазва правото да се обърне към арбитражен съд, за да получи дължимите до 2030 г. транзитни такси.


 При подобно развитие на обстоятелствата Булгартрансгаз, Булгаргаз и топлофикациите са под заплаха за своето съществуване и българската страна  трябва да намери начин да включи в Турски поток . Газопреносното дружество ще загуби основната част от приходите си, ако тръбата заобиколи страната ни, призна още в края на м.г. Петкова. „Приходите на Булгартрансгаз са около 207 млн. лв. на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция”, заяви тогава министърът.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец