Свързани новини

12.03.2019 11:34

1100 души у нас чакат за бъбречна трансплантация

Видян 1375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордно голяма листа на чакащи за трансплатация на бъбрек. Кога ще има национална програма за донорство? В България за донор чакат 1100 души, а поне 8000 са на хемодиализа.  


През годините пътят е трънлив, а борбата е голяма във всички посоки. Първо обществото да се подготви за този вид дейност, църквата, чисто медицински това е една пионерска дейност, която няма как от самото начало да тръгне по  възможно най-гладкия път.  Това заяви началникът на клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска”доц. Марин Георгиев  в ефира на „Здравей, България”.


Пикът на трансплантациите в България е 1999 година, когато са направени близо 100.


Доц. Георгиев обясни, че са необходими редица изследвания ,за да се определи потенциален донор, а  липсва и достатъчно финансиране.


„Това е един денонощен труд на много хора, за да се подаде един донор в продължение на понякога повече от 72 часа. Това обаче не се финансира. Не е привлекателна тази дейност”, обясни той.


 


По думите му, според наредба, директорите на болници могат да дадат до 20% за допълнително материално стимулиране. "Става една сума, която, когато се разпредели, се получават жълти стотинки", поясни доц. Маринов.


Според  ръководителят на катедрата по урология в Медицински университет в София доц. Красимир Янев основна част от проблема е липсата на организация.


"Проблемът не е в хората. Той е в организация. всичко е кампанийно. Това е в ръцете на Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантации. Трябва да се направи една програма, да се определи какъв ресурс е необходим, искаме ли станем член на "Евротрансплант".", каза доц. Янев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се