Свързани новини

12.03.2019 09:28

Може ли плащанията в брой в еврозоната да се облагат с данък?

Видян 1478 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно предложение? От страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чува идея, която би могла да доведе до това да имаме две цени по супермаркетите в еврозоната: по-високата цена при плащане в брой, а по-ниската – за картовите плащания.

Немислимо? Ни най-малко. Забавянето на икономиката причинява значителни опасения на централните банки с нулеви или дори отрицателни лихвени проценти. Ще бъде ли ефективно в бъдеще ново понижение на лихвите, далеч в отрицателната територия? Тъй като отрицателният лихвен процент при рефинансиране на централната банка, си има лимит - разходите за държане на паричните средства в брой.

Клиентите могат да превърнат запазването на стойността си в кеш, ако „таксата за задържане“ в банките стане твърде висока. Тук обаче има транспортни разходи, разходи за сигурност и застрахователни разходи. Базовият лихвен процент от минус 0,4%, наложен от ЕЦБ и някои финансови институции, изглежда е достигнал своя праг, тъй като някои банки и богати частни клиенти вече натрупват значителни парични средства в брой, пише в свой анализ за Die Welt Дирк Майер, професор по икономика в Helmut-Schmidt-Bundeswehr-Universität в Хамбург.

Ето защо находчивите икономисти от МВФ и ЕЦБ наскоро представиха идеята си за облагане със специален данък на паричните средства в брой. Иначе казано - те предлагат евро в брой и евро-в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс. Паричните средства в евро ще бъдат девалвирани в размер на отрицателния лихвен процент спрямо номинала в евро.

Ако например основният лихвен процент е минус три процента, банкнотите и монетите ще струват годишно с три процента по-малко от електронните пари. Задържането на обезценени парични средства ще бъде също толкова (не) привлекателно като депозита по разплащателната сметка с отрицателна лихва. Това би пречило на притежателя на евро в брой да избегне алтернативата от квазинационализация, а ЕЦБ ще има място за маневриране.

Де факто става дума за две паралелни евро валути. Валутната реформа ще трябва да бъде приета единодушно при изменение на договорите на ЕС, което в някои страни обаче може да срещне съпротива. От този момент нататък е-еврото ще доминира като аритметична единица. Евро-гражданинът вероятно ще намира само електронната цена в етикетите на стоките по време на ежедневното пазаруване.


Източник: Investor.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби