Свързани новини

11.03.2019 10:42

Осъдиха мъж да плати 1000 лева заради дълг от 98 ст.

Видян 1149 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дълг за 98 стотинки към мобилен оператор нарасна до 1000 лв. Влизам вътре до банката и питам какъв е проблемът, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница, разказва пред Нова Боил Иванов.


През 2008 година Боил заминава за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки струва на мъжа над 1000 лева.


"Връщам се и нямаше никакви такива задължения или там подобни. До този момент съм плати 981 лв. Като дължима сума още остава 217 лв.", обясни той.


Въпреки че задължението на мъжа е от 2008 година и би трябвало да е изгубило давност, все пак изпълнителен лист има.


"Тази давност не се прилага автоматично, лицето което е осъдено не се е позовало на нея. Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос", обясни адвокат Десислава Филипова.


Така 98 стотинки стават причина мъжът да се превърне в обект за частен съдебен изпълнител, без дори да разбере, че е съден.


В края на януари започна наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, която иска съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите. До края на март родните власти трябва да отговорят на Комисията как ще променят закона, а дотогава Боил ще търси правата си чрез адвокати.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне