Свързани новини

08.03.2019 16:47

Радослав Миленков е предложен за шеф на Банков надзор

Видян 1580 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти незабавно след като парламентът прие тази сутрин правилата за избор на подуправител на БНБ на мястото на подалия изненадващо оставка Димитър Костов, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предложи за поста подуправител на Централната банка и шеф на управление "Банков надзор" Радослав Миленков, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Това се казва в официално съобщение, публикувано на сайта на БНБ.


 Народното събрание ускори максимално процедурата, съобщава Сега. Сегашният шеф на "Банков надзор" Димитър Костов подаде оставка на 1 март  - повече от две години преди края на мандата си. Законът изисква новият титуляр да бъде избран до 3 месеца, като кандидатурата се представя от управителя на БНБ. Правителството и Народното събрание обаче показват, че искат бързо да попълнят овакантения пост, който е от изключителна важност. Това е така заради предстоящото влизане на страната ни във валутния механизъм ЕRМ 2 и Банковия съюз. В момента тече преглед на активите на 6 български банки от експерти на Европейската централна банка. Той трябва да приключи през юни, когато се очаква България евентуално да получи покана едновременно за Банковия съюз и чакалнята на еврозоната. В четвъртък бюджетната комисия без никакви дебати одобри процедурните правила за избор на нов подуправител на БНБ.


"Радослав Миленков е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация. Той разполага с всички необходими качества за ръководител на управление „Банков надзор“ в БНБ, включително задълбочен поглед върху банковата система, практически знания за механизмите за осъществяване на банковия надзор, както и значителен управленски опит в няколко търговски банки. От ноември 2014 г. досега Радослав Миленков е председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). В рамките на своя успешен мандат като председател на ФГВБ той поддържа добро сътрудничество с Българската народна банка, Министерството на финансите, банковата общност в страната и с други национални и международни институции", пише в официалното съобщение на БНБ. Шестгодишният мандат на Миленков във ФГВБ изтича през май.


Кандидатът за овакантения пост в БНБ е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии, се казва още в съобщението на БНБ.


Според одобрените правила минимум осем дни преди изслушването на претендента за поста в парламента неговата номинация, както и прилежащите към нея документи, трябва да бъдат качени на сайта на Народното събрание. Медиите могат да изпращат до комисията по бюджет и финанси въпроси към кандидата преди изслушването му, а юридическите организации с нестопанска цел - да изпращат становища по предложението също в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Претендентът за поста ще бъде предварително проверен за принадлежност към бившите спецслужби - Държавна сигурност и Разузнавателното управление на БНА, разяснява Инвестор.бг.


Неговото изслушване в комисията е на открито заседание, на което кандидатът трябва да представи концепцията си за дейността, за която е номиниран - ръководител на "Банков надзор". Той се смята за одобрен, ако за него в пленарната зала гласуват повече от половината присъстващи народни представители. Заседанието ще се излъчва на живо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите