Свързани новини

08.03.2019 15:24

Йончева: България за 10 години се превърна в бедна турска провинция

Видян 1521 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Борисов заблуждава българските избиратели по отношение на енергийните проекти, които са спрени по негова инициатива, това заяви във Варна депутатът от БСП Елена Йончева. По думите й страната ни става все по-силно енергийно зависима от Турция. "България за 10 години се превърна не просто в турска провинция, но в бедна турска провинция", заяви Йончева.


"Ние сме на път да купуваме газ от Турция, електроенергия от Турция именно в резултат от прекратяването от правителството на Борисов на 3-те енергийни проекти в България - "Южен поток", Бургас-Александруполис, и "Белене". Искам да ви напомня какво каза Борисов през 2015 година пред Американската търговска камара: "спрели сме 3 големи руски проекта". Но нека погледнем какво каза неговият вицепремиер Румяна Бъчварова: "нека не забравяме, че Бойко Борисов е премиерът, който спря 3 големи енергийни проекта: на газопровод, нефтопровод и ядрен проект". И човекът, който ни лиши от 3-те проекта и ги изкара извън България, сега отново баламосва българския избирател", коментира Елена Йончева.


Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци. Това съобщи на пресконференция във Варна говорителят на парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.


„В края на миналата година партията на зелените в Европейския парламент излязоха с доклад, който сочи, че в България всяка година от корупция изтичат 11 млрд. евро. Техният доклад е базиран на информация на Евростат, ОЛАФ и на Европейската комисия“, посочи Елена Йончева.


Тя допълни, че в България около 30% от икономиката продължава да бъде в "сивия сектор". Йончева посочи и това, че според доклад на Европейската комисия 2/3 от сигналите, които се подават за корупция по висшите етажи на властта в България, се прикриват.


Йончева цитира част от документа, в който се споменава, че докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни, видни политически личности. Според Елена Йончева тези пари могат да бъдат използвани, за да създадат икономически ръст, по-високи пенсии, заплати и да направят по-добър стандарта в страната.


"Това е голямата тема в България. Да има честни избори, българите да не бъдат лишени от информация какво се случва в България с грабежа, защото това е грабеж от нас, нашите бащи, нашите майки и баби, който може да направи добър живота в България", посочи Елена Йончева.


Йончева обоснова напускането на парламента от левицата с липсата на публичен регистър на избирателите у нас и възможност за манипулация на изборните резултати.


„Ние напуснахме парламента, защото е нарушен Избирателният кодекс, защото са нарушени основните граждански права на българите. Ако няма честни избори, ако няма предпоставка за честни избори, ако има предпоставка за фалшифициране на избори, които да променят изборния резултат, оттук нататък работата в парламента се обезсмисля“, каза Елена Йончева.


Тя съобщи, че близо 2 милиона  българи са в чужбина, но все още имат адресна регистрация в България. Според нея липсата на публичен регистър, който е предвиден още през 2014 г. в член 57 от Избирателния кодекс, позволява спекулация с гласоподавателите.


„В момента в списъците има много мъртви души. В системата на ГРАО има 2 милиона българи, които живеят в чужбина, но все още имат адресни регистрации в България. С този списък може и се спекулира. И това е единствената причина, поради която ГЕРБ не желае да има публичен регистър на избирателите, за да могат да спекулират с мъртвите души“, заяви Елена Йончева.


Според нея въвеждането на публична система на избирателите и машинно гласуване в България, ще дадат гаранция, че страната няма да се сблъска с манипулиране на вота и ще ограничи броя на невалидните бюлетини.


Йончева припомни, че на последните парламентарни избори през 2017 г., в България са отчетени около 350 000 невалидни бюлетини.


„Машинното гласуване дава гаранция, че няма да се сблъскаме с подобен проблем. То се практикува в много държави и в много държави от Европейския съюз, както машинно гласуване, така и машинно преброяване. ГЕРБ обаче, не желаят да издърпат тези промени в закона, които са залегнали в Изборния кодекс. Те не желаят да има машинно гласуване още на тези избори, защото днешната система им позволява да продължават да манипулират изборите“, съобщи Елена Йончева.


По думите ѝ промяната на изборните нормативни актове по отношение на отмяна на решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) с обикновено мнозинство, а не с 2/3 мнозинство, както беше преди това, дава възможност на управляващата партия в Комисията да взима еднолични решения. Според Елена Йончева, това е удар по демокрацията в България.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на