Свързани новини

08.03.2019 14:26

ЕС: Без тръба през България и Сърбия

Видян 2664 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 1.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък от газопровода Турски поток за пренос на руски природен газ през Сърбия към Европа ще навреди на конкуренцията в региона, информира Ройтерс. За да стигне той до Белград обаче, това значи отричането му и на наша територия. За нас няма никаква бизнеслогика да правим трасе, ако няма да транзитираме, макар и скромни коричества газ към Сърбия и Унгария, които биха ни компенсирали реално около 1/3 от приключващия в края на тази 2019 г. транзит, който минава през нас към Турция и с таксите издържаме Булгартарнсгаз, Булгаргаз и топлофикациите.


 


Сръбският енергиен регулатор AERS разреши на Газтранс да работи по проекта, изключен от Третия енергиен пакет на ЕС - реформа от 2009 г., която има за цел да интегрира енергийния пазар на Общността и да засили конкуренцията. Газтранс е собственост на базираната в Швейцария Южен поток Сърбия, в която руският Газпром държи 51%, а останалите са в ръцете на сръбския газов монополист Сърбиягаз.


Енергийната общност, организация на ЕС, която разширява енергийните политики на блока до евентуални бъдещи членки на Общността, коментира, че с това решение Сърбия е пропуснала възможността проектът да е в съответствие с европейските правила. Заместник-директорът и юридически съветник на Евроенергийната общност Дирк Бушле коментира: „Няма подобни молби (за освобождаване от правилата на ЕС) от операторите в България и Унгария към регулаторите. Тръбата не е покрита от Третия енергиен пакет и ние съжаляваме за това”, каза още той.


400-километровият участък в Сърбия се очаква да бъде завършен до 15 декември тази година. Той ще е с капацитет 13,88 милиарда кубични метра газ на година. Междувременно руският вицепремиер Юрий Борисов коментира, цитиран от ТАНЮГ, че Турски поток е важен за Сърбия и за икономическото й развитие, но уклончиво подчерта, че строителството на участъка в Сърбия не зависи само от Русия, но и от Унгария и България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ЕС гледа все да пречи на България в добрите и печеливши за нас дела.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион