Свързани новини

08.03.2019 09:47

Европари за удължаване на метрото осигурени от Фандъкова

Видян 1411 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Онова, което 19’ описа като надежда във вторник, вече е факт от края на миналата седмица - столичният кмет Йорданка Фандъкова и румънският ресорен еврокомисар Корина Крецу се разбраха да получим финансиране от фондовете на ЕС за удължаване на новата трета Зелена линия на софийското метро. В сделката влизат и пари за нови влакове за подземната железница. Напомняме, че за изборите тя ще тръгне от Красно село до Попа, а до края на годината ще свързва бул. Владимир Вазов, през театър Зад канала и Орлов мост с югозападните квартали. В рамките на година и половина тя трябва да достигне през Овча купел до гара Горна баня, където ще прави връзка с влака от Перник и ще облекчи много трафика през Владая и Южната тангента на Околовръстния път, както и по неспирно ремонтиращата се, макар едва 19-километрова магистрала Люлин.


Удълженията, договорени от Фандъкова са 2. Едното е до панелния жк Левски Г. А другото разклонение ще води от Орлов мост и Военна Академия, през Стиняково и Мол Сердика, до Арена Армеец и накрая – до Дъ Мол и големите бизнесцентрове и Новотел край него, както и съобщихме преди седмица. Принципно точно там – през супер натоварения транспортен хъб Окръжна болница трябваше да минава още първата Червена линия на метрото, но под натиска на тогавашния ресорен министър Плевнелиев тя отиде към Метро и Интерекспоцентър и чак оттам зави към Дружба и Летището. Разликата се измерва в стотици милиони лева.


Засега ЕС не обсъжда удължаване и на Втората, финансирана от еврофондовете, Синя линия на софийското метро. Идеята е тя да не спира до Мол Парадайз на Хладилника, а да се качва до Ринг Мола и станцията на Симеоновския лифт, за да осигури екологична връзка с Витоша. 


Кметът благодари на Крецу за нейната подкрепа на големите градове, които правят така, че европейските средства стигат до хората. Фандъкова намери подход към румънската еврокомисарка, който донесе над милиард инвестиции на София, какъвто – за съжаление – нито дългогодишният регионален министър Лиляна Павлова и наследниците й, нито дългогодишният транспортен министър Московски и наследника му имат. Крецу не желае да общува с тях и това едва ли е случайно. 


Метрото има вече над 40 км линии, 35 станции и заема дял от 34% в системата на градския транспорт. Този процент рязко ще нарасне с пускането на третата Зелена линия на подземната железница.


В Брюксел кметът на София участва и в конференция за жените в управлението на градовете. В момента само 15 на сто от европейските кметове са жени.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни