Свързани новини

07.03.2019 11:47

Цветанов: Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Предлагаме Стефка Стоева за председател на ЦИК, тя ще бъде гарант за изборния процес, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде Фокус.

 Цветанов посочи, че Стоева близо 40 години работи като юрист и е проявила изключителни високи професионални качества в съдебната система Той отбеляза, че от 1996 г. тя работи като съдия във ВАС и е имала и кандидатура за конституционен съдия. „Понеже всички знаем, че днес изтича последният срок за предложенията, които ще направим за членове на ЦИК, сами разбирате, че всяка една парламентарните групи би трябвало да подхожда доста сериозно и отговорно към номинациите“, заяви Цветанов. По думите му разговорите в ПГ на ГЕРБ и в Изпълнителната комисия на партията са били за хора, които имат високи професионални качества. „Знаем, че изборният процес трябва да бъде максимално прозрачен, изцяло в съответствие със законодателството на България и хората да бъдат максимално подготвени и да имат съответния опит“, заяви още Цветанов.



За членове на ЦИК ГЕРБ предлага Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров.

Цветанов обърна внимание, че Георги Баханов е бил заместник-областен управител на Благоевград. „Бил е председател на Общинската избирателна комисия в Сандански. Изключително важно за него е, че от 2014 г. е той е член на ЦИК. Участвал е в много мисии за провеждане на избори в държави в ЕС и извън ЕС. Смятаме, че с натрупания опит, той ще може да продължи своята работа като член на ЦИК“, каза още Цветанов.



Той уточни, че Йорданка Ганчева е досегашен член на ЦИК. „Работила като адвокат до 2014 г., а тогава е номинирана за член на ЦИК“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветанов заяви, че Мария Бойкинова също ще може да продължи работата си в ЦИК и с натрупания опит да запази приемствеността.
„Следващият член, който предлагаме от ПГ на ГЕРБ е Александър Андреев, който е досегашен говорител на ЦИК. Той е представител от друга квота към 2014 г., но ние винаги сме възприемали идеята, че ЦИК трябва да бъде представлявана от хора, които имат съответния професионален опита, а не от хора, които да бъдат угодни за дадени политически сили“, обясни Цветанов.
Той уточни, че ГЕРБ предлага и Мирослав Джеров, който е адвокат по гражданско право. „Един доказан, достоен юрист“, коментира Цветанов и добави, че баща му - Александър Джеров, е допринесъл съществено за демократичните процеси и утвърждаването на европейското право в годините на прехода.
За кандидатурата на Димитър Димитров Цветанов обясни, че тя е в резултат на входирано предложение от Асоциацията на политолозите в България. „Той е едно разпознаваемо лице, доказал се в отстояването на принципите за изборния процес“, изтъкна той и уточни, че Димитров е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски“.


Съгласно приетите процедурни правила срокът за подаване на предложения за нов състав на ЦИК бе 14 дни, считано от 21 февруари. До момента предложения са постъпили от „Воля“ и коалиция „Реформаторски блок“. Партия „Воля“ предлага Кристина Цанкова-Стефанова, а „Реформаторски блок“ Ивайло Ивков. БСП ще обявяват на пресконференция днес своите предложения.
Предложенията за членове на Централната избирателна комисия се правят от народни представители, парламентарни групи, както и от партии и коалиции, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, в писмена форма чрез деловодството на Народното събрание до Комисията по правни въпроси. Съгласно Изборния кодекс парламентът има право да избере председателя, заместник-председателите и секретаря на ЦИК. Останалите членове на комисията се назначават от президента на републиката въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния