Свързани новини

06.03.2019 11:14

Отхвърлиха ветото на Радев върху поправките в ИК

Видян 1529 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 154 гласа депутатите единодушно отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс (ИК). В отсъствието на БСП управляващото мнозинство от ГЕРБ и  ОП,  заедно с ДПС и ВОЛЯ  с лекота съхрани оспорените промени.


Нито един депутат не подкрепи държавния глава Румен Радев. Депутатите от БСП не дойдоха в НС, въпреки призива на президента да влязат в пленарната зала по време на гласуването на ветото и да го подкрепят.


Припомняме, че поправките, отнемащи по същество възможността за преференциално пренареждане на партийните листи на всички видове избори, бяха приети окончателно от НС на 14 февруари благодарение на съвместни действия между ГЕРБ и ДПС.


Конституционалистът и депутат от ГЕРБ Георги Марков препоръча на Цветан Цветанов и ГЕРБ да внесе отново закона за мажоритарния вот, за да се чуе отново гласът на народа.


ДПС не подкрепиха ветото, защото президентът не се противопоставил на това, че се лишават български граждани от конституционно право на глас, само защото са в чужбина, визирайки секциите в страните от ЕС. Сараите обаче обаче защитиха машинното гласуване. „То е крачка напред към справедливост и честен избирателен процес”, заяви Йордан Цонев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби