Свързани новини

06.03.2019 18:00

Областен и БГ посолство в перчницата на пари Тройка

Видян 2910 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Български губернатор, компании и институции се оказаха част от мащабна система за финансови трансфери от Русия, осигурила изпиране на капитали, разкри Биволъ заедно с Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP). Според разследването от Перачницата Тройка през нас са преминали  над 130 млн. евро, които са пратени в български сметки от над 150 офшорни фирми. Сред големите бенефициенти са областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, фирми за строителство на ваканционни имоти, руски граждани, които придобиват имоти у нас, община Царево и дори българското посолство в Москва. Сумите са превеждани от компании, свързани с едни от най-големите финансови скандали в световен мащаб, включително с прословутия случай Магнитски. Около скандалната перачница се оказва замесено дори и името на британския престолонаследник принц Чарлз.
  В Тройка се открива система от свързани кухи офшорни фирми, оформени на името на подставени лица. Те използват фалшиви кредити, договори и фактури, за да заобиколят надзора срещу пране на пари и да трансферират към европейски държави огромни суми със съмнителен произход от Русия. Криминалната схемa е улеснена от слабия банков надзор! През банките парите влизат в европейската финансова система и в големи западни трезори, приемали плащанията от съмнителни офшорки, без да задават въпроси. Според OCCRP, част от тези фирми са под контрола Рубен Варданян, руски милиардер и бивш собственик на най-голямата частна руска инвестиционна банка Тройка Диалог.
Българските местни чиновници също са замесени в аферата чрез отдаване на ваканционни имоти. През 2009 г. руският предприемач С.З. и съпругата му си купуват луксозен апартамент в Бургас от частно лице без да платят лично нито стотинка. Сумата от 205 000 лв. е преведена по сметката на продавача на четири транша от фирмата Pharlem trade. Като повод за плащанията уклончиво е посочено „ за потребителски стоки”.
Въпросната фирма е превела повече от 1,9 млн. евро в България за периода юли 2007 – ноември 2010 г. Плащала е стотици хиляди евро за транспортни услуги, включително и авиационни такси. През 2008 е превела “за потребителски стоки” над 370 хил. евро на българската сметка на А.Б., състоятелен руски бизнесмен, който през 2009 г. придобива апартамент в Созопол за 285 000 лв. Също през декември 2008 други двама руснаци получават в българските си сметки 383 000 евро “за текстил” и 390 000 евро “за облекло”, макар че и двамата нямат такъв бизнес в България. Но пък имат елитни имоти на морето.
Подобни трансакции за заплащане на имоти са извършвали и други офшорни фирми от въпросната Тройка. Така например за апартамента на руснака А.К. в Чепеларе плаща не една, а две офшорки, като и  двете са прехвърляли пари към сметките на главните финансови разпределители, контролирани от Варданян.
Чрез системата Тройка и страната ни, състоятелните руснаци прехвърлят лични средства по банков път, за да не се налага да доказват произхода им в Русия. Според  OCCRP, “резервните части” и “потребителските стоки” са дежурно оправдание за пред банковите институции, като в много случаи кухите фирми представят и фалшиви фактури.
 Посолството ни в Москва също продавало „резервни части” и “потребителски стоки” на Перачницата. Сред най-странните преводи, които откри Биволъ са парите за българското посолство в Москва, платени от вече споменатата Pharel Trade и Interwest Alliance Limited.
Става дума за осем превода на обща стойност 408 120,00 долара, които посолството е получило в периода февруари 2006 – ноември 2007 г. Тогава Interwest накупи резервни части и апартаменти за 320 374 евро в България прехвърли към и от други фирми от Перачницата 6 млн. евро.
Престолонаследникът на Англия Чарлз също се е облагодетелствал от дарения на руската перачница за пари Тройка Диалог, пише Гардиън. Припомняме, че от 19’ първи в България писахме, че принцът ремонтира резиденцията си с изпрани руски пари. Връзката започва през 2009 г., когато босът Варданян прави дарение от 100 000 долара на фондацията на принца.  Според Гардиън общо похарчените от него за Чарлз пари може да стигат 1,5 млн. паунда или 3,5 млн. лв. Дали това приятелство му е помогнало да продаде своята банка Тройка не е ясно, но взема 1 млрд. долара за дяла си в нея.



Източник: Биволь



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се