Свързани новини

05.03.2019 16:33

Московски е знаел как се кара шейна: виновен е....

Видян 1885 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В разпита си през април 2018 г. ексминистър Московски признава, че е бил инструктиран как се управлява моторна шейна. "Искам да кажа, че когато за първи път се качих да карам моторна шейна, бях инструктиран как се управлява", казва Московски. И още: "Карал съм и друг път моторна шейна, от няколко години всяка зима". Въпреки това,прокуратурата не го подведе под отговорност за смъртта на сина му,защото.....не знаел последствията от качването на мъничкото дете на шейната!


Експертизите по делото Московски, с които Сега разполага, потвърждават двойните стандарти на държавното обвинение. И как с избирателно четене може да се сглоби картина, която удобно се разминава с действителността.


   За да направи изводите си, че инцидентът с шейната е случаен и Московски не носи вина за него, прокурор Емилия Варадинова пропуска показанията на министъра. Поне според постановлението й те не са сред разпитите, които е взела предвид, за да сглоби фактическата обстановка, която я води към заключението, че Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението й, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.


Показанията на бившия министър са в двете експертизи по делото, с които Сега разполага – автотехническа и комплексна автотехническа и медицинска.


Първото изследване, правено от вещо лице-инженер, обяснява, че злополучната шейна е едноместна, мощна и бърза. И, че не е предназначена за туристическа развлекателна употреба. Машината има система за бордова диагностика и в паметта й през 60 секунди се запазват определени технически данни за работата на двигателя. От оборотите на шейната непосредствено преди инцидента става ясно, че скоростта й е била 40-50 км/ч.


19’ припомня, че в България няма режим на регистрация на моторни шейни.


Във втората експертиза, правена от трима инженери и съдебен медик, е записано, че Московски не е употребил алкохол, наркотици или упойващи вещества. Как знаят щом няма данни да му е правена проба?


Разпитан в деня на инцидента, Московски разказва: "Аз управлявах шейната, а синът ми беше пред мен. Държеше се за едни обособени П-образни ръкохватки близо до волана. Тръгнахме трите шейни, като се движехме на безопасно разстояние между шейните. Моята шейна е оборудвана с цифров скоростомер. Не се движехме с висока скорост, тъй като и трасето не позволява. Не съм обърнал внимание с каква скорост се движех".


Във втория си разпит – през април, Московски споделя: "Имахме уговорка с мой познат, който има моторни шейни, да караме шейни. Последните няколко години всяка година караме тези шейни заедно с големия син (същото дете - б.р.)". Обяснява, че по негова преценка шейната е била достатъчно голяма, за да седне и детето и това не е затруднявало управлението. Усещането на бившия министър било, че се движи с 20 км/ч. Експертите обаче твърдят, че скоростта му е била 50 км/ч преди удара с дървото, а при самия удар - 44 км/ч.


Нито Московски, нито детето са имали задължителните каски. Ударът обаче е бил толкова силен, че момченцето не би оцеляло и с каска, приема експертизата.


Въпреки тези експертизи прокурор Варадинова прие, че инцидентът е случайност, няма данни за престъпление и Московски не носи отговорност за катастрофата. Постановлението й дойде 11 месеца след инцидента - на 3 януари т.г.


Как експертизите по делото  Московски опровергават заключенията на прокуратурата пък четете в утрешния ни брой!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв