Свързани новини

05.03.2019 11:50

Газпром няма да участва в хъб Балкан

Видян 2614 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Енергийният холдинг Газпром не планира да участва в проекта за хъб Балкан в България, предаде ТАСС. Подобно становище беше огласено лично от шефа на компанията Алексей Милер, след срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и българския му колега Бойко Борисов. „Газпром не участва в този проект. Всички наши газови ресурси в този регион вече са договорени в дългосрочен план ”, каза той.

Освен това Милер се надява, че проектът за изграждане на газопровода Северен поток 2 няма да повтори съдбата на нереализирания Южен поток. Също така, той отбеляза, че проектът за строителство на Турски поток, който заменя Южния поток е изпълнен предсрочно. "Южен поток не се осъществи по вече ясни причини, а Турски поток беше реализиран не само в кратки директивни условия, но дори и предсрочно", посочи Милер. Припомняме, че Турски поток е частична замяна на отменения с писмо на Екатерина Захариева през 2014 г. Южен поток. Страната ни беше на крачка от това да стане реален енергиен хъб в Южна Европа. По настояване на ЕК обаче България два пъти спираше работата и в крайна сметка не даде разрешение за строителството на тръбата през своя територия, от което щеше да печели $400 млн. годишно, вместо $100 млн. сега и $0 от 2020 г.!
Руското икономическо издание Комерсант също отбелязва, че обсъденото в София енергийното сътрудничество между Русия и България остана "без видими резултати". "Нямаше някакви конкретни новини след обсъждането на проекта Турски поток по време на преговорите. Медведев само напомни позицията на руската страна по този въпрос: „За по-нататъшни стъпки можем да говорим тогава, когато ЕК може да предостави надеждни гаранции за това, че бъдещето на този проект няма да пропадне и няма да му се създават никакви пречки“. В края на м.г. нашите политици вече избързаха да реагират, като представиха за факт публикация на същото издание, в която се съобщаваше, че втората тръба на Турски поток ще преминава през България. Преди седмици енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че очаква да се премине към подписването на договор за газопровода. Заобикалянето на темата обаче след среща на такова високо ниво, при това в присъствието на ръководството на Газпром, е лош знак и най-вече  за Булгартрансгаз. Газопреносното дружество ще загуби основната част от приходите си, ако тръбата заобиколи страната ни, призна още в края на м.г. Петкова. 19' го пише вече 5 години!



„Приходите на Булгартрансгаз са около 207 млн. лв. на година. Малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция”, заяви тогава тя. По думите ѝ, ако България не реагира адекватно и не актуализира енергийната си стратегия, големите инфраструктурни проекти биха се отразили неблагоприятно върху енергийния сектор и икономиката.
Истината е, че страната ни не реагира адекватно още на етап, когато се отказа от участие в проекта Южен поток, което доведе до появата на алтернативния Турски поток. Тогава бе обяснено, че го правим за доброто на Украйна, без да е ясно какво получаваме насреща.

По-рано енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви, че съществуването на Булгартрансгаз при положение, че престанем да бъдем транзитна държава ще бъде „лишено от всякакъв смисъл”, което пишем от 5 г.



 Междувременно, приключи и третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа в България. Булгартрансгаз  заяви, че се ангажира да реализира проекта за продължение на газопровода Турски поток през България. Газпром обаче сам реши кой евентуално да строи тръбата през страната ни.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.