Свързани новини

28.02.2019 16:02

Синдикатите се дистанцираха от протеста на медицинските сестри

Видян 959 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ден преди обявения от медицинските сестри национален протест срещу ниското заплащане премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, синдикати и представители на бранша се събраха на среща в опит да тушират напрежението. След разговора Ананиев призова за диалог за решаване на проблемите. А синдикати и организации се дистанцираха и обявиха, че не те стоят зад организацията на планираните за утре протести. В същото време медицински сестри казаха, че не отменят протестите за утре, тъй като щом се е стигнало до това да бъдат организирани, значи търпението им се е изчерпало.


Проблемите се решават с диалог, не с протести, обяви след срещата министър Ананиев. Исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати, допълни той.


Ананиев посочи, че част от отпуснатите допълнителни 30 млн. лв. за общинските и областни болници ще отидат именно за увеличаване на заплатите на медиците.


Министърът припомни, че според подписания колективен трудов договор се планира увеличение на парите за медицинските специалисти. Въпреки договорките на централно ниво обаче част от болниците не могат да си позволят да увеличат заплатите.


Синдикати и браншови организации също се съгласиха, че трябва диалог. "Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата", коментира Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог. Според него недоволство и готовност за протест имало само в няколко общински болници.


"Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем." Това заяви федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ "Подкрепа" д-р Николай Кътев.


Въпреки това част от медицинските сестри, които бяха заявили участие в планирания за утре протест за достойно заплащане на труда им, заявиха, че той ще се проведе, както и че в подкрепа на исканията им в момента се събира подписка в много болници в страната. Пред "Хоризонт" Лора Маринова – старша сестра в Пета градска болница в столицата, обясни: "Протест утре ще има. Така или иначе, за да тече тази подписка и този призив, това означава, че нещата са стигнали предела на търпимост. Искрено се надявам нашият труд да бъде достойно оценен".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Маиотизираните синдикати подкрепят мутрокрацията, а не справедливите искания на хората.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от