Свързани новини

28.02.2019 09:41

Откъде идват парите на Домусчиев за Нова

Видян 2597 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


По-голямата част от цената за "Нова телевизия" от 185 млн. евро ще дойде от синдикиран заем. Той е за 100 млн. евро, които са отпуснати от четири банки, които и досега финансират бизнеси на купувачите - братята Кирил и Георги Домусчиеви. Става въпрос за топ три на банките в България по активи - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, както и белгийското поделение на френската банкова група - BNP Paribas Fortis.

Това става ясно от документи, подадени към Търговския регистър по партидата на дружеството купувач "Адванс медиа груп" в деня на оповестяване на сделката. Така въпросът с над половината от финансирането вече има ясен отговор, като остава неясен произходът на останалите 85 млн. евро. Според документите те ще бъдат осигурени от "Адванс медиа груп" чрез заем от прекия му акционер "Адванс медиа партнърс", без обаче да е ясно дали те са собствени средства на групата на Домусчиеви, или идват от друг заем.

Разпределението на банките

Според договора за залог на "Адванс медиа груп" в полза на кредиторите половината от сумата на заема или 50 млн. евро идва от Уникредит Булбанк. Тя е и агент по обезпеченията, като заедно с BNP Paribas Fortis са и организатори и поематели на заема. Френско-белгийската банка влиза в синдиката с 20 млн. евро, като също толкова предоставя и българската ОББ, която също е с белгийски собственик - KBC. Последният кредитор е ДСК, която осигурява 10 млн. евро.

От документа става ясно още и че сумата е разделена като 80 млн. евро влизат директно в "Адванс медиа груп", а 20 млн. евро - в "Адванс пропъртис". Това структуриране не е много ясно на какво се дължи, след като цялата сума трябва да стигне до купувача. Възможно обяснение е нуждата от допълни обезпечения или други договорености, осигуряващи гаранции за кредиторите, предвид че "Адванс пропъртис" (50 на 50 собственост на двамата братя Домусчиеви) консолидира над 1.2 млрд. лв. активи, включително и дружества като "Хювефарма" и Български морски флот.

Освен това и заемът е разделен на две кредитни линии, наречени А и Б, като от договора за залог, подписан на 20 февруари, не става ясно какви са разликите между тях, които са уговорени в непубличния договор за заем от 19 февруари. Възможно е те да са с различна срочност или поредност на плащане, или някакви други условия.

Това, което става ясно, е, че лихвените условия и по двете линии са аналогични. Заемът се отпуска при първоначална лихва от Euribor + 2%. Надбавката обаче също не е фиксирана и след края на 2019 г. ще зависи от задлъжнялостта на кредитополучателя. Конкретно ще се следи чистият ливъридж на "Адванс медиа груп", което означава съотношението на нетния финансов дълг към EBITDA на консолидирана основа. Ако показателят e под 2.5 пъти лихвата, ще остане с 2 процентни пункта надбавка, като при влошаване на показателя тя постепенно се покачва и при над 4 пъти достига 3.5 пр. п.

От решението на борда на "Адванс медиа партнърс" (в което "Адванс пропъртис" държи 80%, а Кирил и Георги Домусчиеви лично по 10%) става ясно, че офертата за "Нова" е подадена на 15 февруари. Самото финансиране е осигурено седмица по-рано на 8 февруари, когато са договорени Общи условия.

Според тях освен залога на акциите и на търговското предприятие на "Адванс медиа груп" трябва да се предостави и залог за вземанията му от дивиденти.

Останалите 85 млн. евро

Последното неизяснено парче в пъзела на финансирането на сделката са останалите 85 млн. евро. От публично наличните документи само става ясно, че с договор от 14 февруари те трябва да дойдат в "Адванс медиа груп" като заем от прекия му собственик, но не и какъв е произходът им.

Първата възможност е те да са собствени средства на групата на Домусчиеви. Сумата звучи внушително, но само за 2017 г. "Адванс пропъртис" получава почти 120 млн. лв. дивиденти от дъщерни компании - основно от "Хювефарма" и "БМФ порт Бургас". Така че теоретично сумата не е непосилна.

Други варианти са и тези пари да осигурени поне частично със заеми от банки или пък с капитал от неназован или желаещ да остане скрит партньор. Засега обаче няма официални документи в тази посока.


Източник: Capital.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще