Свързани новини

28.02.2019 09:31

Четири банки са кредитирали Домусчиеви за Нова телевизия

Видян 2509 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Консорциум от четири банки е осигурил 100 млн. евро за сделката по прехвърлянето на "Нова броудкастинг груп" на братя Домусчиеви, сочи информация в Търговския регистър, съобщава Mediapool.


Основното финансиране идва от УниКредит Булбанк – 50 млн. евро. Останалите средства се осигуряват от белгийския клон на БНП Париба – 20 млн. евро, ОББ – 20 млн. евро и Банка ДСК – 10 млн. евро.


Сделката за прехвърлянето на "Нова броудкастинг груп", в която влиза втората по големина частна телевизия в страната - Нова телевизия, беше официално обявена на 22 февруари. Шведската компания "Модърн таймс груп" (Modern Times Group) прехвърля своите 95% в "Нова броудкастинг груп" на компанията "Адванс Медиа груп", чиито собственици са Кирил и Георги Домусчиеви.


Цената на сделката е 185 млн. евро. Тя предвижда "Адванс Медиа груп" да придобие изцяло Нова телевизия и мажоритарен дял от интернет компанията "Нет инфо".


Прехвърлянето трябва да бъде одобрено от Комисията за защита на конкуренцията, която по-рано спря прехвърлянето на Нова на чешкия милиардер Келнер с мотива, че купуваната компания е прекалено голяма.


Ако сделката сега получи зелена светлина от антимонополния орган, за първи път една от големите частни телевизии в страната ще стане собственост на българи, които досега официално не са се занимавали с подобен бизнес. До момента и бТВ, и Нова са били притежание на големи международни компании, които развиват медиен бизнес.


MTG купи Нова през 2008 г. за доста по-висока цена от тази, на която сега продава бизнеса си у нас. Преди десетина години шведската компания плати 620 млн. евро за кабелния канал "Нова+" и 80% от списание "Ева", собственост на гръцката "Антена груп".


"Нова броудкастинг груп" се състои от седем телевизионни канала. Компанията включва и онлайн бизнес. В нея работят 650 души. Приходите от продажби за миналата година са 213 млн. лева, а оперативната печалба е 41 млн. лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и