Свързани новини

27.02.2019 17:02

Манолова внася предложения за ИК

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе предложения за промени в Преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс (ИК), с които да се запазят избирателните права на българските граждани във Великобритания. Манолова се срещна с българската общност във Великобритания, Швейцария, Австралия. Основната тема на срещата бяха изборните права на сънародниците ни в чужбина, както и запазването на пълните граждански права на тези във Великобритания след Брекзит. Повод за срещата е петиция от над 150 души от цял свят, които са ангажирани с организацията на изборите в чужбина. Петицията, освен до омбудсмана, е адресирана и до президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.


В петицията българите настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система и провеждане на експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат, още през 2019 г.


Конкретната поправка, за която Манолова ще настоява, е да се запазят изборните права на българските граждани, пребиваващи на територията на Великобритания, като в допълнителните разпоредби на кодекса се прецизира понятието държава-членка на ЕС. Омбудсманът се ангажира, освен пред председателя на правна комисия Данаил Кирилов, промените да бъдат поставени на вниманието и на председателя на парламента Цвета Караянчева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв