Свързани новини

27.02.2019 14:02

Кьовеши е фаворит на ЕП за европрокурор

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки, че България скандално гласува против Лаура Кьовеши, тя се превърна във фаворит на Европейския парламент за ръководител на европейската прокуратура. След като получи подкрепата на Комисията за контрол на бюджета в ЕП във вторник вечерта, в сряда тя беше избрана за водещ кандидат и от мнозинството членове на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


За Кьовеши гласуваха 26 членове на комисията, французинът Жан-Франсоа Бонер получи 22 гласа, а германицът Андрес Ритер беше подкрепен от един евродепутат. Вотът беше таен. От българските представители в комисията присъстваше само Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), който е заместващ и не я подкрепи. Постоянните членове на комисията по правосъдие от България Сергей Станишев, Асим Адемов и Филиз Хюсменова отсъстваха.


Припомняме, че страната ни гласува против Кьовеши по време на заседанието в комисията на постоянните представители. Родният делегат Димитър Цанчев е бил твърдо против румънката, която като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в страната си повдигна обвинения на стотици държавни служители, включително народни представители и министри. Против беше ГЕРБ и в бюджетната комисия. Както е известно, Кьовеши се радва на широка обществена подкрепа у нас. Както 19’  вече писа, главният виновник България да гласува против нея се казва Екатерина Захариева. Външният ни министър и вице по правосъдната реформа, сама юрист, продължава да мълчи и не отговаря на въпроса дали е координирала и с кого позицията ни Кьовеши да не бъде подкрепена.


Сега предстои председателят на Европарламента да получи доклади от двете комисии, които проведоха изслушването на кандидатите. Очаква се кандидатурата на Лаура Кьовеши да бъде гласувана в пленарната зала, където да бъде приета или отхвърлена. Ако бъде отхвърлена, вероятно ще се стигне до повторение на процедурата.


Ако пък бъде одобрена, ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС. На тайно гласуване миналата седмица постоянните представители на 22-те държави членки, които участват в създаването на европейската прокуратура, избраха за свой водещ кандидат Жан-Франсоа Бонер. Не е ясно при какви условия ще протекат преговорите, но за да бъде назначен някой от кандидатите за европейски главен прокурор, той трябва да има подкрепата и на двете институции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион