Свързани новини

27.02.2019 14:13

Киберизмамници са изпрали стотици милиони през Инвестбанк

Видян 4702 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   by Биволъ февруари 26, 2019


   „Израелецът Гал Барак арестуван в България и немецът Уве Ленхоф са задържани като лидери на международна група за финансови измами, оперирала в няколко държави и откраднала над 100 милиона евро през псевдо-трейдърски сайтове. За разбиването на групата съобщи австрийската полиция Austrian Federal Crime Agency (Bundeskriminalamt BKA) на специална пресконференция, а по-рано за разкриването на схемата и арестите писа сайтът FinTelegram. Биволъ води собствено разследване по случая и разполага с документи, според които огромни суми от незаконната дейност са преминали през сметки в Инвестбанк, отворени на името на фирми – пощенски кутии и офшорни компании.
Ударът срещу международната мрежа от финансови измамници и арестът на Барак обаче не станаха медийна новина в България. Нито МВР, нито Прокуратурата, нито ДАНС се похвалиха с успешната реализация срещу “Вълка от София”, както е известен израелецът Гал Барак, за която се знае още от началото на февруари. По данни на Биволъ той е освободен от ареста по здравословни причини и очаква екстрадиция в Австрия под домашен арест, което му дава възможност да зачисти следите от криминалната дейност.
Причините за тази дискретност вероятно се крият във факта, че Гал Барак се афишира на снимки с Бойко Борисов и главния равин в България Йосиф Саламон (FinTelegram). Но едва ли е само това. България от години е известна като подходяща територия за измамни схеми от всякакъв калибър заради неефективните правоохранителни органи и възможността за изпиране на заграбените средства през банки със занижен контрол. Последният шумен скандал беше свързан с пране на пари от Венецуела отново през Инвестбанк. Схемата беше разкрита по настояване на американския посланик Рубин и както стана ясно, българското финансово разузнаване изобщо не е разбрало какво се случва, или по-лошо: знаело е и не е реагирало.
Новите разкрития от западни служби са пореден удар по репутацията на банковата ни система, в разгара на стрес теста на ЕЦБ и мераците на властта да влезем в чакалнята на еврото. Но разкритията на австрийските и немските киберполицаи едва ли ще спрат дотук, тъй като бизнесът на Барак и неговите съдружници продължава успешно и в момента през други фирми и държави, установи проучване на Биволъ.



Изпържени в котелното помещение



Измамната схема носи метафорично название на английски boiler room. На български “котелно помещение” също се връзва с метафората за “изпържване” на наивни клиенти в температурната клада на алчността и изкушението от лесната печалба. Накратко схемата се състои в това да бъдат убедени хора със средни финансови възможности, да преведат едни пари на мним инвестиционен посредник срещу обещанието да спечелят бързо големи суми от вложението.
Убеждаването става по телефона, като за целта е нужен кол център, от който се облъчват потенциалните жертви. Нужен е и сайт, който да изглежда като професионална трейдърска система с графики в реално време. След обработване по мейла и по телефона, бъдещата жертва получава акаунт в сайта, зарежда с кредитната си карта неголяма сума реални пари и се радва на пълзящата нагоре графика на своите мними печалби. Графика, зад която не стои нищо друго, освен алгоритъм за генериране на цифри и убедителни картинки. Паралелно с това инвеститорът е обгрижван по мейла и телефона от неговия “личен финансов агент”, който го успива с обещания за светло финансово бъдеще и печели доверието на жертвата.
Решителният момент идва, когато агентът звъни на клиента си “на пожар”, за да го убеди да преведе колкото може повече пари за изключително изгодна за него финансова сделка. Ако жертвата се върже и преведе сумата, настъпва краят на всякаква комуникация. Акаунтът на жертвата в мнимия трейдърски сайт изчезва. Обажданията до фирмата се блокират за всеки, който звъни, за да си търси обратно парите.



Хай-тек телефонни измамници



Удивително е, че тези схеми са известни от години, но продължават да работят и да намират своите наивни жертви. Още през 2015 г. Биволъ писа за няколко фалшиви трейдърски фирми с израелска собственост, които използваха сметки в TGI Bank. В сайта на КФН е наличен дълъг списък с фирми, които се представят за инвестиционни посредници, но не са. Естествено, този списък е дълбоко заровен, редактиран е на чист български език и никой западен инвеститор няма шанс да го открие и да се информира за опасността. А “котелните помещения”, макар и лесни за идентифициране и обезвреждане, се ползват очевидно с властови чадър в България, тъй като никой не ги безпокои. Единствено при натиск отвън и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се