Свързани новини

26.02.2019 15:02

Алармират Брюксел за сриващата се къща на Гешов и още 1 паметник на архитектурата в София

Видян 2726 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство поиска от Брюксел да помогне в борбата за спасяване на софийски паметници на културата. Тя се обърна към еврокомисаря за образование, култура и спорт Тибор Навратич за запазването на архитектурни ценности в българската столица с възвание, което в социалната мрежа е открито и за всички, които биха подкрепили благородната кауза. То е адресирано и към премиера Борисов, министъра на културата Банов, кмета Фандъкова.  


Гражданите поставят проблема по принцип и търсят съдействие за опазването на конкретни паметници на архитектурното изкуство. Едната къща е била общинска собственост, странно как прехвърлена от Софийски имоти в капитала на частно дружество, където общинското е запазило миноритарен пакет. Резултатът е, че къщата се руши прогресивно по познатия сценарий – унищожаване на покрива и изчакване да се срути останалата част от зданието. Става въпрос не просто за паметник на архитектурата, но и на българската история, защото това е домът на Иван Евстратиев Гешов – основателят на БАН, БНБ, премиер на страната и най-богатия българин на своето време. До 1989 г., грижливо реставрирана и опазвана дори от комунистическата власт, тя е една от най-предстватилните сгради в София. По времето, когато Гешов е жив, е смятана за единствен съперник на Двореца, особено по отношение на своя интериор. Сега жалките й останки са като призрак, заметнати в мърлява  траурна мрежа срещу спирката на тролеите на бул. Патриарх Евтимий, на две крачки от Попа. Тепърва ще пишем по този скандален случай и е радвщо, че сега той е отнесен направо към Европейската комисия при трайното нежелание на българските власти да вземат отношение по темата, явно в интерес на апетита на предприемачите, за които ще се освободи огромен чудесен парцел в самия център на София. Сценарият вече беше изигран при съсипването на Двойната къща, намираща се недалеч в същи този квартал в центъра на града.


Другата сграда е в самото сърце на София - в съседство с Народния театър, на ул. Кузман Шапкарев N 3, която води началото си от него и преди да пресече ул. Гурко. Къщата била в перфектно състояние, но предстои да бъде разрушена, за да се построи на нейно място 8-етажна “офис сграда”. Вече 8 години и този парцел, който се простира от някога прочутото заведение Синият лъв, също до Народния театър, до тази къща е обект на инвестиционен интерес. Идеята е на мястото на архитектурния шедьовър да се изникне 20-метрова 6-етажна сграда.


"По неизвестни причини  (сградата на ул. Кузман Шапкарев 3), статутът на паметник на културата е премахнат (по същия начин уж неизвестен извършител в Министерството на културата беше махнал и статута на Двойната къща, а министърът при Орешарски Петър Стоянович изнесе данни, че подписът е струвал 100 000 лв.) и сега сградата е оставена изцяло на решенията на новият си собственик - строителен предприемач, който харесва локацията и размера на парцела, но не и културата, историята и наследството за сегашните и идните поколения българи и европейци, въплътени в сградата", пише в писмото до еврокомисаря.


Между тези две конкретни сгради има и „роднинска връзка”. И двете здания- архитектурни бисери в сърцето на София, са проектирани от известния български архитект Никола Лазаров, който е ученик на първото поколение създатели на здания в нашата столица – австрийски майстори.


"Законът за опазване на културното наследство с десетилетия вече не се прилага, Европейската конвенция за опазване на културно - историческото наследство, ратифицирана от България през 1991 г., не се спазва", се казва в писмото на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство. Гражданското сдружение иска еврокомисарят  Тибор Навратич да помогне за запазването на материалното наследство в България с прилагането на закона, както във всяка европейска държава.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови