01/03

Свързани новини

26.02.2019 10:55

Испанците и италианците: Най-здрави в света

Видян 1352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е извън първите 56 в световната класация на здравите нации, пада се след целия ЕС и Балканите, дори след полугладна Куба със средна заплата 30 евро, според класацията на Блумбърг за 2019 г. Тя подрежда 169 икономики според фактори, които допринасят за общото здраве.


Испания е №1 като най-здрава страна, като се издига от шесто до първо място, побеждавайки Италия.


Освен Испания и Италия още четири европейски страни са сред първите 10 в индекса: Исландия (на трето място), Швейцария (на пето място), Швеция (на шесто) и Норвегия (девето). В първата десетка са още Япония, Австралия, Сингапур и Израел. Япония е с три места напред в класацията, като задмина Сингапур, който пада до осмо място. Австралия и Израел са съответно на седмо и десето място. САЩ са чак на 35-то място, като сред най-развитите страни в света те са най-назад. Русия е класирана на 95-то място.


Индексът класира страните въз основа на показатели като продължителност на живота, като същевременно отнема точки за рискове като тютюнопушенето и затлъстяването. Вземат се предвид факторите на околната среда, включително достъп до чиста вода и канализация.


Испания има най-високата продължителност на живота сред народите на Европейския съюз, като следва само Япония и Швейцария в световен мащаб, показват данните на ООН. Предвижда се до 2040 г. Испания да има най-високата продължителност на живота, почти 86 години, следвана от Япония, Сингапур и Швейцария, според Института за измерване и оценка на здравето във Вашингтон.


Средиземноморската диета отчасти е отговорна за високото класиране на Испания в списъка.


Изследователите изтъкват, че хранителните навици могат да предоставят ключ за разгадаването на причините за равнището на здраве, на което се радват хората в Испания и Италия, тъй като "средиземноморската диета, допълнена със зехтин или ядки, води до по-ниско равнище на сърдечносъдови събития, отколкото при диета с намалено съдържание на мазнини", според изследване, проведено от Медицинския университет в Навара.


Отличното здравеопазване на Испания също фактор страната да заема първото място.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще