Свързани новини

25.02.2019 12:33

Радев налага вето на промените в ИК

Видян 1412 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Президентът Румен Радев налага вето над Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс (ИК).


 "Промените не само лишават гражданите от възможността да гласуват преференциално за личности и привилегироват партийната воля над тази на избирателите”, заяви Радев на брифинг пред журналисти на Дондуков 2.


„Призовавам опозицията да се върне в парламента", добави той, обръщайки се към депутатите от БСП, които бойкотират НС, заради промените в ИК.
Пакетът промени в ИК отслабва механизмите за провеждане на честни избори, по думите на президента. Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинното гласуване, актуализацията на избирателните списъци и въвеждането на видеоконтрол при броенето на бюлетините, критикува още президентът Радев. В това той вижда отсъствие на воля за честен изборен процес.
”Промените не въвеждат критерии, по които да се определят секциите при поетапното въвеждане на машинното гласуване, а прагът от триста избиратели лишава малките населени места от правото да гласуват машинно", подчерта още президентът. Радев подчерта още, че според него е категорично неприемливо актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми.
Особено тревожен е опитът на мнозинството да коригира собствените си грешки, заобикаляйки установения в Конституцията ред, заяви държавния глава и посочи, че едни и същи депутати защитават с еднакво усърдие в рамките само на една седмица противоположни тези.
Хубаво е, че здравният разум възпря този опит преди да се реализира, каза още Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец