Свързани новини

25.02.2019 11:26

Адвокати поискаха оставката на ВАдС

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската адвокатура не е нито свободна, нито независима, заяви адвокат Велислав Величков от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), в която има над 2100 правозащитници от цялата страна.


Своеобразното сдружение обяви готовност за организиране на национална адвокатска стачка и настояха за сериозни нормативни промени, които да гарантират нормалното упражняване на тяхната професия. Юристите се обявиха и срещу дейността на Висшия адвокатски съвет, който според тях не защитава адекватно правата на адвокатите в страна и дори настояха за оставка на неговото ръководство.


За конкретен повод те посочиха провелото се на 23 и 24 февруари Общо събрание на адвокатите в страната, както и решенията, взети на него.


"Това не бе общо събрание на адвокатите, а нещо като партиен конгрес на БКП до 1989 г. и като стилистика, и като реторика. Нашият тъжен извод е, че адвокатурата не само не е влязла в XXI век, но започваме да се съмняваме, че тя е изгубила първоначалната инерция от навлизането на свободата и демокрацията и се е върнала към мрачните тоталитарни времена. Висшият адвокатски съвет се държи като Политбюро на адвокатурата, което изглежда се намира в пряка корелация с властта и по пътя на най-малкото съпротивление е готово да премълчава нарушаването на правата на адвокатите за сметка на удобния разговор с властимащите", смята адвокат Величков.


Той поясни, че по време на  дискусията в неделя са се чули много критични мнения за това да не бъдат приемани докладите и отчета на адвокатския съвет, а самият той е бил подложен на унищожителна критика.


"Общият резултат е, че нямаше нито едно изказване в подкрепа на това, че работа е свършена, че дейност е отчетена, но накрая делегатите от две колегии – София и Варна, чиито представители почти не се изказаха през деня, предопределиха, че адвокатурата остава в XX век. Хартиена адвокатура, номенклатурна адвокатура, мълчалива адвокатура. Хората, които най-много мълчаха и нищо не казаха, те гласуваха за ръководните ни органи. Имаше над 30 предложения, направени от делегати от страната, които в крайна сметка не бяха подложени на гласуване. Това, което се занимава сегашният, а и миналият състав на Висшия адвокатски съвет, е да манипулира предложенията", подчерта още адвокат Величков.


Адвокатите изразиха още няколко искания, сред които промяна на Закона за мерки срещу изпиране на пари и правилника за неговото прилагане, възможност за подаване на конституционна жалба от ВАдС, промяна в Закона за адвокатурата, реформи в органите на адвокатурата, електронно гласуване и адекватна защита на адвокатската дейност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Природният газ

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април

Предложението на "Булгаргаз" природният ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще