Свързани новини

25.02.2019 09:34

В София гетото не старее, но тъпее, а в Младост са по-умни от Люлин

Видян 1922 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четиридесет и един процента от софиянците живеят в панелни блокове, показва прочуване на демографията на София, проведено от Визия за София, изпратено до 19 минути. Такива блокове обитават 452 485 жители на София. Концентрацията на населението е най-висока именно в панелните комплекси Люлин, Младост, Надежда, Овча купел, Дружба, Гоце Делчев, Студентски град, Слатина.


Най-висока е средната възраст на хората в центъра на града, най-ниска – в кварталите с преобладаващо ромско население. Повече от половината от висшистите избират да живеят в южните райони. Затова има висока гъстота на населението между булевардите Цар Борис III, България и Околовръстното шосе.


Бизнес сградите са разположени основно в централните и южните райони, в северната част на града е производството, южната е предпочитана за ново строителство. Части от най-многолюдните жилищни комплекси като Люлин, Надежда и Дружба имат по-малка разгъната застроена площ от квартали като Гоце Делчев, Слатина. В Манастирски ливади и Витоша има голям брой необитаеми жилища.


Разделението по показател „възраст“ сочи, че най-много деца има в гетата с предимно малцинствено население – Филиповци, Факултета, Христо Ботев. В кварталите на богатите като Манастирски ливади, Драгалевци и по протежението на бул. Симеоновско шосе също има сравнително по-младо население.


По отношение на образованието, резултатите показват, че повече от 50% от жителите с висше образование избират територии за живеене на юг и югоизток от центъра на града, както и по-отдалечените квартали като Манастирски ливади, Бояна, Драгалевци, наред с панелните Младост и Дружба.


Най-атрактивните квартали на жилищния пазар се намират до зелени масиви: Южния парк, Борисовата градина, парка Заимов и полите на Витоша.


Кварталите с най-висока концентрация на жители без никакво или само с начално образование са Филиповци, Факултета и Христо Ботев. Според Визия за София този факт, съчетан с отчетената висока концентрация на деца, предвещава „бъдеща сегрегация на обитаващото ги население”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,