Свързани новини

24.02.2019 08:02

ЕС и САЩ се договориха за подялба на Косово

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС и САЩ са съгласували текста на споразумение за разрешаване на косовския въпрос. Документът предвижда разделянето на Косово и обмена на територии между Белград и Прищина, пише Франкфуртер Рундшау.  Документът съдържа 17 точки и трябва да бъде подписан от висши представители на Сърбия и Косово на 12 юни във Вашингтон и да влезе в сила шест месеца по-късно. Странно е, че западната ни съседка и непризнатата от всички в ЕС структура не участват в решаването на съдбата си.


В споразумението са предвидени “нови граници между албанци и сърби в Северно Косово”. То ще бъде включено към територията на Сърбия. Докато Косово ще получи „територии в Сърбия, населявани предимно от албанци”.


Според Франкфуртер Рундшау сръбскоезичната Косовска Митровица ще получи “специален статут”, а Газивода и Трепча ще бъдат  99 години и ще бъдат поставени под контрола на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, докато Коридор 10 в Южна Сърбия ще бъде под международна закрила”. Изданието твърди, че Белград и Прищина са изложени на непрекъснат натиск да приемат споразумението.


Вестникът посочва, че идеята за „етническа промяна на границите“ е подкрепяна още през август миналата година от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.


Сега към поддръжниците на идеята за подобно разделение се присъедини и администрацията на американския президент Доналд Тръмп, „която промени позицията си по въпроса на 180 градуса“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата