21.02.2019 09:35

Ще плащат ли кабелните оператори отчисления на Филмаутор

Видян 1144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Филмаутор" предприемат стъпки, за да плащат кабелните оператори отчисления на авторите и продуцентите на филми. Днес организацията, която се занимава с авторски и сродни права, започна официални преговори с Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) в Министерството на културата, съобщават от "Филмаутор". На срещата присъстваха представители на СЕМ и Международната конфедерация на Дружествата на автори и композитори (CISAC).

"България е единствената страна - членка на Европейския съюз, в която кабелните и комуникационните оператори не плащат такса за препредаване на филмово съдържание", коментират от "Филмаутор". Според европейското законодателство и българския Закон за авторското право и сродните му права авторите и продуцентите на аудио-визуални произведения имат право да получават възнаграждение от излъчването на техните произведения в България.

Законодателството задължава кабелните оператори да отделят сума от месечната такса на всеки потребител за авторски отчисления. Средствата трябва се изплащат на организации за колективно управление на права, които от своя страна да ги разпределят към правоносителите. Тази практика не се прилага у нас, въпреки че обемът на общите приходи от абонати на платена телевизия за 2017 г. възлиза на 219 млн. лева.

От "Филмаутор" дават пример Словения и Румъния, където отчисленията само за 2017 г. са съответно близо 5 млн. и малко над 4 млн. евро.

За да се определи размерът на дължимото възнаграждение, "Филмаутор" са изготвили икономически анализ и проект за тарифа, които са били представени на срещата в Министерството на културата днес. Това е и първата крачка от преговорите с БАККО.

Проблемът с липсата на плащания към авторите и продуцентите на филми, препредавани в България, може да предизвика санкции от страна на европейските институции.

"Имаме разбирането, че за труда на авторите трябва да се плаща. Трудностите идват от различията в оценка на двете страни. Готови сме за преговори и се надяваме да постигнем баланс между очакванията на авторите и реалните възможности на пазара, тъй като именно този баланс ще гарантира дългосрочните ни отношения", коментира Галя Маринова, председател на УС на БАККО.

"Смисълът на плащането на авторски възнаграждения е да бъдат създавани възможности за нови творчески произведения. Богатството на съдържание е в основата на бизнес модела на кабелните оператори", отбеляза Виктор Божинов, режисьор, продуцент и председател на управителния съвет на "Филмаутор".

"Проблемът има международен контекст. Неплащането на права в България нанася щета и на чуждестранните автори. Няма друга страна - член на ЕС, с подобен хроничен проблем. Надявам се чрез започващия преговорен процес да се сложи край на неспазването на закона", каза Митко Чаталбашев, директор на CISAC за Европа.


Източник: Дневник


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд