Свързани новини

20.02.2019 15:11

Аптекарите на протест заради новата система

Видян 988 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 700 аптеки в цялата страна затвориха врати в знак на протест срещу новия софтуер за верификация на лекарствата, който трябва да приложат в работата си. Въвеждането на системата, която уж цели да не допуска фалшиви медикаменти удря всички аптеки, които не са част от големите вериги. Наличието на компютър и инсталиран софтуер става задължително условие за отпускането на лекарства с рецепта по новия европейски регламент. За въвеждането й у нас ще има гратисен период -между половин и една година. Не всички фармацевти обаче могат да си позволят такова преоборудване. Системата влезе в сила от 9 февруари в целия ЕС, а много фармацевти отказаха да я внедрят за собствена сметка.


Аптеките, които не могат да верифицират, няма да могат да продават лекарства по лекарско предписание, т.е. следва да затворят и това би затруднило сериозно достъпа на пациенти до лекарства в страна, където стотици населени места са без фармация.


Освен това, чисто технически проверката на всяко лекарство в новата система дали е фалшиво, или не, ще затрудни работата на фармацевтите, а и пациентите ще чакат по-дълго време в аптеките.


В момента у нас работят 4323 аптеки, но само 2492 от тях работят с НЗОК и имат аптечен софтуер за работа с касата и още 148 аптеки имат някакъв софтуер. Други  1683 аптеки пък не разполагат с никакъв аптечен софтуер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак