Свързани новини

20.02.2019 17:43

Дискриминират стотици хиляди фирми за касовите апарати

Видян 2493 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на март НАП иска всички регистрирани по ДДС фирми да обновят касовите си апарати и софтуера, който използват. Съответното искане е посочено в новата наредба  за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Тези времеви рамки обаче не важат за големите фирми, които ще получат отсрочка до септември, за да адаптират дейността си спрямо новите изисквания, обяви пред bTV финансовият министър Владислав Горанов.


Месеци наред представители на различни браншове алармираха за сериозни проблеми с променените изисквания, които трябваше да бъдат изпълнени. Сега обаче отсрочка ще получат само големите компании. По предварителни данни, за вписване в новите правила целокупно ще са необходими инвестиции над 200 млн. лв. за всички предприемачи. Очевидно е, че за малкия и средния бизнес принудителната инвестиция е по-трудна, но за именно за тях няма удължаване на периода. Според експерти и браншови организации, подобна ситуация може да провокира масов фалит и блокаж на цело сектори от икономиката.


В крайна сметка, ако срокът така и не бъде удължен, то фирми, болници, обществени заведения, градският транспорт няма да са изпълнили изискванията на новата наредба. Изборът пред тях ще бъде да работят в разрез със закона и да рискуват глоба от НАП или да спрат работа.


От Българската стопанска камара (БСК) вече предупредиха, че и удължаването на срока няма да реши проблемите. Работодателската организация поиска промяна или отмяна на спорни текстове, защото са "рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, неприложими са и създават прекомерна административна тежест за бизнеса". Според БСК новите правила ограничават белия бизнес и стопират стопанската инициатива. Затова до две седмици бизнес организацията ще сезира ЕК, ВАС и Комисията за защита на конкуренцията.


Министър Горанов  на свой ред обвини бизнеса, че се опитва в последния момент да отговори на правилата. "Темата с промяната в наредбата за касовите апарати е от август м.г.. Т.е. това, което изведнъж се оказа изненада за българския бизнес, от много месеци е тема на дебат", заяви той. Горанов не коментира факта, че наредбата е приета без каквато и да било финансова обосновка. През миналата седмица дори НАП призна, че не е дооценила обхвата на наредбата и затрудненията, които тя ще причини. Данъчните били изненадани, че близо 70% от фирмите ползват софтуер за управление на продажбите, чието преработване изисква големи инвестиции, а това не може да стане само за няколко месеца. По данни на БСК засегнатите търговци са над 180 000, като става дума за подмяна на поне 400 000 апарата.


Междувременно, освен фирми, които трябва да подменят фискалните си устройства и програми, и самите компании, които трябва да изработят новите  софтуерни продукти, от месеци обясняват, че реформата е сложна и изисква повече време. Към 20 януари само 6 софтуерни разработчици са готови със софтуер в съответствие с изискванията на НАП. Софтуерните интегратори няма да успеят в този срок да обслужат всички свои клиенти, за да са в нарушение на закона от 1 април.



Освен това, към 18 февруари 2019 г. на пазара дори  няма достатъчен брой модели касови апарати. Голяма част от производителите все още не са приключили сертификацията на фискалните си устройства.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец