Свързани новини

20.02.2019 10:00

Шефката на КФН заминава за Лондон, доволна, че всичко в сектора е наред

Видян 1140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефката на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова заминава на новата си позиция в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, доволна, че оставя сектора, за който отговаря, в добро състояние. Става дума за надзора върху застраховането, частните пенсионни фондове и капиталовия пазар, пише Медиапул.


Във вторник Караиванова е подала пред Народното събрание оставката си, за която се разбра преди Нова година, като мотивът ѝ за напускане е "кариерно развитие". Шансът да работи в ЕБВР не бивало да се изпуска, стана ясно от нейно изявление пред медиите преди заминаването ѝ.


Караиванова не смята, че има нещо, което да не е свършила за прекараните начело на КФН около 2 години и половина. Тя твърди още, че оставя сектора в добро състояние, а нейният мандат е предпоставка за успех на следващия председател.


"Беше променен стилът на работа на КФН и беше приложена политика на абсолютна равнопоставеност по отношение на поднадзорните лица. Това, което изисквахме от бизнеса, беше едно-единствено нещо – спазване на законите и изпълняване на финансовите изисквания. Така бизнесът, който уважава законите и се държи европейски, се чувстваше стимулиран", заяви Караиванова.


По думите ѝ преобразуването, което е направила на комисията, е било оценено "изключително позитивно" както от двата регулатора на европейско ниво –ESMA и EIOPA, които отговарят за застраховане, пенсионно осигуряване и капиталов пазар, така и от Европейската комисия.


Оптимизмът и задоволството на Караиванова обаче ярко контрастират със турболентните и драматични събития в сектор "Застраховане", който прескача от един скандал в друг през последната година и половина.


2018-а година започна и завърши със сериозни проблеми в системата "Зелена карта", която осигурява покритие на "Гражданската отговорност" в чужбина. Основата причина се оказа дружеството "Лев инс", което е обвинено, че не плаща част от дължимите обезщетения на потърпевшите чужденци с мотива, че става дума за "застрахователни измами" и "изтичане на национален капитал".


На 12 декември бе съобщено, че заради проблема България е поставена под мониторинг в международната система "Зелена карта". Оттогава насам няма официална информация какво се случва по този въпрос.


Последната година ще се запомни и с фалирал застраховател през 2018 г. - кипърският "Олимпик", който остави 200 000 души без "Гражданска отговорност", драстично поскъпване на застраховката, спорни и болезнени промени в Кодекса за застраховането заради обезщетенията при смърт на пътя, проверки на ДАНС в застрахователи. Годината завърши със скандал около предложената от КФН система "бонус-малус", която в крайна сметка за пореден път беше отложена за неопределеното бъдеще заради недомислия.


На всичкото отгоре в края на 2018 г. се оказа, че застрахователните власти в държавата са на практика обезглавени. Първо, през август тогавашната шефка на застрахователния надзор и зам.-председател на КФН Ралица Агайн единствена пое отговорност за проблема с "Олимпик" и подаде оставка. Впоследствие Караиванова не направи предложение за заместник на Агайн, както предвижда законът, поради което надзорът стои без титуляр вече над половин година. Няколко месеца по-късно дойде новината, че правителството номинира Караиванова за сладкия пост в съвета на директорите на ЕБВР в Лондон, поради което от 1 март надзорът остава без председател. В средата на декември пък шефът на националното бюро "Зелена карта" Орлин Пенев подаде оставка по здравословни причини.


Два месеца по-късно не е направено нищо за попълване на празните постове в застраховането. Едва днес парламентът започна процедурата за избор на заместник на Караиванова, като обяви процедурни правила за гласуването. Очакванията са, че начело на КФН ще застане сегашният заместник на Караиванова и бивш шеф на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов, чиято кариера е изцяло на данъчен и едва отскоро навлезе в небанковия надзор.


Засега 5-членната Комисия за финансов надзор остава да работи с минимума от трима души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби

Един мистичен ден за вас

Един мистичен ден за вас, в който няма да сте наясно