Свързани новини

20.02.2019 09:51

Смяната на касовите апарати може да доведе до пълен блокаж на икономиката

Видян 2071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Управляващите и бизнесът влизат в нов сблъсък около спорната наредба за новите изисквания към касовите апарати и софтуера към тях. В ролята на арбитър ще трябва да влязат Европейската комисия, Върховният административен съд и Комисията за защита на конкуренцията, пише Сега.

След като месеци наред представители на различни браншове алармираха за сериозни проблеми с променените изисквания, които трябваше да бъдат изпълнени до 31 март, вчера финансовият министър Владислав Горанов най-после склони да има отсрочка. Тя обаче ще важи само за фирмите, които ползват компютърни системи за управление на продажбите. Вместо от 1 април те трябва да подменят софтуера на тези системи и да го свържат към новия тип фискални устройства до края на септември. Всички регистрирани по ДДС търговци, които ползват само обикновени касови апарати обаче, ще трябва да ги подменят до края на март.

От Българската стопанска камара (БСК) обаче предупредиха, че удължаването на срока няма да реши проблемите. Работодателската организация отново поиска промяна или отмяна на спорни текстове, защото са "рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, неприложими са и създават прекомерна административна тежест за бизнеса". Според БСК новите правила ограничават белия бизнес и стопират стопанската инициатива. Затова до две седмици бизнес организацията ще сезира Европейската комисия, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията. "Наредбата поставя под сериозен риск националната сигурност и нормалното функциониране на икономиката, тъй като може да блокира редица жизненоважни сфери - лични лекари, фармацевти, доставка на горива за спешната помощ, училища и болници. Не е предвиден адекватен авариен режим в случай на повреда или кибератака към сървърите на НАП или мобилните оператори", посочват от БСК.

Финансовият министър обаче обвини бизнеса, че се опитва в последния момент да отговори на правилата. "Темата с промяната в наредбата за касовите апарати е от август миналата година. Т.е. това, което изведнъж се оказа изненада за българския бизнес, от много месеци е тема на дебат", заяви вчера пред bTV Владислав Горанов. Финансовият министър не коментира факта, че наредбата е приета без каквато и да било финансова обосновка. През миналата седмица дори НАП призна, че не е дооценила обхвата на наредбата и затрудненията, които тя ще причини. Данъчните били изненадани, че близо 70% от фирмите ползват софтуер за управление на продажбите, чието преработване изисква големи инвестиции, а това не може да стане само за няколко месеца. По данни на БСК засегнатите търговци са над 180 000, като става дума за подмяна на поне 400 000 касови апарата.

Изказването на Горанов предизвика остра реакция на работодателите. "Бизнес организациите категорично не приемат обвиненията, че не са реагирали навреме за проблемите в Наредба 18, и напомнят, че вече над една година се опитват да водят ефективен диалог с представители на НАП и Министерството на финансите", посочиха от БСК.

Първоначално промените в наредбата за фискалните устройства бяха представени като опит да се спрат злоупотребите с укриване на оборотите в ресторантите и търговията на дребно. Впоследствие се оказа, че новите изисквания към софтуера обхващат всички бизнеси и фирми, които приемат плащания, различни от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци