Свързани новини

19.02.2019 09:53

Гебрев: Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам

Видян 2333 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам. Но едва не умрях." Това казва бизнесменът Емилиян Гебрев седмица след информацията на българските власти, че се разследва участието на руския гражданин Сергей Федотов в отравянето му през 2015 г. "Дневник" цитира интервюто на Гебрев за "Гардиън".

Мъжът, когото сайтът Bellingcat идентифицира като Денис Сергеев, предполагаем агент на руското военно разузнаване (известно като ГРУ), е посетил България през април 2015 г. и е бил в страната по времето, когато Гебрев бе в кома. Британският вестник разказва, че негов екип е осъществил серия срещи с 65-годишния Гебрев в София. Той е убеден, че е бил отровен, но няма идея как е възможно да е на прицел на ГРУ.

Твърди, че не забелязал нищо подозрително в часовете и дните преди момента, в който усетил симптомите. Така или иначе не обръщал много внимание на каквото и да било, тъй като жена му починала месец по-рано. На 27 април, след като "работил като хлебарка" в офиса си, без да е закусвал или обядвал, отишъл на вечеря с двама дългогодишни бизнес познати от Полша в ресторант в София и си поръчал риба. Когато се прибрал, започнали да го сърбят очите.

Следващата сутрин шофьорът му му купил капки, но положението се влошило. Той настоявал да отиде на предстояща вечеря по работа с други контакти от Полша и с двама руски граждани (чиято самоличност не е споменал и пред "Гардиън", уверявайки, че имената са известни на прокуратурата). По време на вечерята обаче със зрението му започнали да се случват странни неща, после започнало повръщането и състоянието му рязко се влошило, продължава вестникът.

След като дошъл в съзнание, му било казано, че синът му и директор на една от компаниите му също са били отровени и са изпаднали в кома. Тъй като нямало големи възможности за тестове в болницата, където бил приет (става дума за Военна болница), поръчал да ги направи финландска лаборатория, която е едва от двете лицензирани за тази дейност в Европа и установила наличие на органофосфати.

Бившият министър на отбраната Бойко Ноев, близък приятел на Гебрев, е скептичен, че той може да е бил отровен от ГРУ. Пред "Гардиън" обаче обяснява, че Русия от години се опитва да придобие контрол върху разрешителни в българската оръжейна индустрия: "Русия иска да сключи сделки за оръжия в Африка и Азия, където Гебрев винаги ги побеждава." Според Ноев липсата на интерес на властите към отравянето (случаят е приключен, без да се установи покушение) е била резултат от "умишлен" опит да се прикрие случилото се.

Самият бизнесмен твърди, че опитът да бъде отстранен може да е свързан с плановете му да придобие дял в оръжейния завод "Дунарит" в Русе. "Тогава започнаха проблемите. Някой не беше особено доволен", смята той. "Гардиън" допълва, че други събеседници обясняват случая като "вътрешнобългарски" спор, в който враговете на Гебрев са потърсили помощ от Русия. Гебрев обаче твърди, че не е работил с Русия, нито с руски партньори или посредници - имал е договори са с Украйна, но "незначителни, за малки суми, но нискотехнологични".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби