01/03
18.02.2019 10:41

Младежи от Сдружение „Успехът е в нас“ осъществиха неформално обучение

Видян 1466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сдружение „Успехът е в нас“ е организация с нестопанска цел, която цели да подпомага и съдейства за развитието на младите хора, като ги насърчава да развиват своите професионални, творчески и духовни качества.Целите на сдружението са свързани с организирането и осъществяването на инициативи, насърчаващи активното гражданско участие в обществения живот, както професионалното и личностното им развитие. Сдружението работи в посока развитие и утвърждаване на образованието, науката и културата.


От ключово значение за Сдружение „Успехът е в нас“ е стимулиране развитието на образованието и културата, насърчаването и осигуряването на свободен обмен на информация и идеи сред младежките общности. Посредством своята дейност, Сдружението подпомага процесите на европейска интеграция в сферата на образованието и културата, като организира различни мероприятия, участвав проекти и инициативи, финансирани от национални и европейски фондове, като насърчава предприемачеството и изграждането на конкурентноспособни младежки мрежи.


    В периода 1 -7 юли 2018 г. Сдружение „Успехът е в нас“ осъществи младежки обмен в рамките на проект „Съвременен млад предприемач“, договор № 2018-1-BG01-KA105-047773. Проектът бе изпълнен по програма „Еразъм+“, сектор „Младеж“, чиято основна цел е реализиране на младежкиобмени, основани на транснационалното сътрудничество между две или повече участващи страни от различни държави в или извън ЕС. Посредством осъществяваните младежки обмени, групи от млади хора от различни страни се срещат и изпълняват предварително подготвена работна програма, включваща практически упражнения, ролеви игри, симулации, дейности на открито и др.


    Обменът по проект „Съвременен млад предприемач“ се проведе в Лондон, с участието на 45младежи от България и Великобритания. В рамките на 7 дневния обмен, на място,всички участници бяха запознати с приоритетите на програма Еразъм+ и целите на самия проект. Всеки ден бе провеждано неформално обучение на предприемаческа тематика, включващо различни работни модули относно възможностите за стартиране на собствен бизнес, нови предприемачески стратегии, изисквания при разработването на бизнес планове и др. Акцент беше поставен върху сравнителния анализ, осъществен между двете държави – България и Великобритания,относно законовите нормативи при стартирането на собствен бизнес. Използвани бяха разнообразни работни методи, като бе стимулирано активното участие на всички участници, чрез провеждането на неформални активности,теоретични и практически занимания, работа в екип, дискусионни форуми и неформално учене. При изпълнението на конкретно поставените практически задачи и казуси на участниците ежедневно бяха организирани дискусии, работа в групи и ролеви игри. Посредством проведените обучителни модули, чрез разнообразни неформални методи и занимания, презентации и дискусии, българските и английски младежи имаха възможност да придобият редица съвременни знания, свързани с предприемачеството, начините на разработка и преценка на предприемачески идеи, придобиха знания и умения, свързани с управлението и развитието на бизнеса и разработването на бизнес идеи.


    В резултат на осъществения младежки обмен и неформално обучение. участниците придобиха и следните ключови компетентности:


    Умения да се усвояват знания – самият процес и неговата организация беше предпоставка младежите да осъзнаят неформалното образование, през което преминават. По този начин те сами успяха да преценят как да усвояват знания, да си поставят цели и да си изграждат план за постигането им. В допълнение, в процесана обучение, те идентифицираха потребностите и различните възможности за учене в неформална среда.


    Междуличностни и социални умения – в процеса на работата, в обмена бяха предвидени редица дейности, които спомогнаха за това участниците да общуват в различна среда, да изразяват и разбират различни гледни точки, да бъдат в състояние да изграждат доверие, да вземат решения и да носят отговорност за тях.


    Комуникация на чужд език – дейностите по проекта се осъществиха на английски език, което предполагаше използването не само на определен набор от думи и изрази, а и опит участниците да се адаптират към начина на комуникация на английската група.


    Културни компетенции – междукултурният контекст, в който се развиха дейностите по проекта, допринесе за развитието на тези компетенции и доведе до засилване на положителните нагласи на участниците към другите култури.


    Аналитични умения – чрез разнообразните теми и дейности, включени в обмена, участниците бяха подпомогнати в придобиването на способности за оценка на ситуацията, за намиране на различни перспективи, за събиране на повече информация и идентифициране на ключовите моменти в дадена ситуация или проблем.


    Инициативност и предприемачество – основата тема на проекта бе свързана с предприемачеството.Чрез провеждането на различни презентации, индивидуална работа, работа в групи, разнообразни занимания и дискусии, участниците развиха компетенции, свързани с развиване на предприемачески идеи и мислене и предприемането на инициатива за стартиране на самостоятелна дейност.


В края на проекта всеки участник получи сертификат Youthpass, с който получи признание за неговото участие в проекта и усвояването на знанията и компетентностите. На база на придобития опит от участието си в проекта, младежите от двете държависъздадоха неформални групи в своите страни, които ще способстват за разпространяванетона познанията, свързани с предприемачеството. Провокира се интереса и желанието и на други младежи от двете страни да започнат да се интересуват от теми, свързани спредприемачеството. По тозиначин те ще допринесат за повишаване на заинтересоваността на младите хора от различнигрупи и за популяризирането на предприемачеството, желанието за придобиване на бизнес умения ипредприемачески начин на мислене, което ще допринесе и за устойчивост на проектните резултати.


Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация отразява само възгледите на автора и Комисията не носи отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци