Свързани новини

16.02.2019 07:32

Още подробности за агента Федотов

Видян 1604 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Денис Сергеев – това е истинското име на агента от руското разузнаване, свързван с отравянето на Сергей Скрипал и на българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев и сина му.


Информацията разкри сайтът за разследваща журналистика „Белингкет”.


До снощи руският гражданин беше известен като Сергей Федотов. Британските служби посочват трима руски агенти като замесени в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия – двама като физическите извършители на престъплението, а третият – мъжът с псевдоним Сергей Федотов – като участвал в организирането на заговора. Разследването на „Белингкет” посочва, че Сергеев е високопоставен офицер на руското военно разузнаване с чин полковник.


С фалшивата си самоличност Сергеев посещава България три пъти. Второто му идване у нас съвпада с отравянето на Емилиян Гебрев. Каца в Бургас с полет от Москва. Четири дни по-късно напуска страната ни, часове след като Гебрев е приет в болница. В този ден, по информацията на разследващите журналисти от „Белингкет”, Сергеев се отправя към Турция, откъдето веднага хваща полет за руската столица. Въпреки че има обратен билет от София до Москва на 30 април, Сергеев не го използва.


В разследването са посочени номерът на паспорта и редица лични данни на Сергеев. Впечатление прави, че фалшивият му документ е издаден от същото бюро в Москва, което издава паспортите на другите двама агенти сочени като извършители на отравянето на Скрипал.


Главният редактор на „Инсайдър” – руските партньори на „Белингкет”, смята, че засега няма пряка връзка между отравянията на Скрипал и Гебрев. Стилът обаче бил сходен.


„Това доказва, че Сергеев е високопоставен служител на руското разузнаване, който е бил начело на различни операции в различни страни. Целите им са били различни, но методите им са едни и същи. В случая „Гебрев” използваната отрова не е „Новичок”, но е много сходна”, коментира пред БТВ главният редактор на „Инсайдър” Роман Доброхотов.


Според журналиста отравянето на Гебрев е свързано с бизнеса му и сделки за оръжия в Украйна и Сирия.


„България често е била използвана като своеобразен хъб от руски разузнавачи, работещи в Източна Европа и особено на територията на Балканите. Нашето разследване показа, че страната ви е не само хъб, но и мишена. Смятам, че в българските тайни служби са се инфилтрирали представители на руското разузнаване. Видяхме много голям контраст между начина, по който Великобритания реагира след отравянето на Скрипал и как реагира България”, каза още Доброхотов.  


У нас екип от британски следователи вече работят по случая „Гебрев”.


От британското посолство не бяха открити за коментар. Мисията на Москва у нас ни препрати към позиция на говорителя на външното им министерство, изразена преди седмица. Тогава Мария Захарова нарече историята фалшива новина.


Източник: Епицентър



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог