Свързани новини

15.02.2019 10:34

НС отхвърли проекта на БСП за откриване на процедура за нов състав на ЦИК

Видян 1795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Не 6, 16 да имахме от тези 18 членове на ЦИК, пак щяхме да искаме да се спазва законът и комисията да бъде сменена, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по проекторешението, внесено от партията, за смяна състава на ЦИК.


„Уважаеми български граждани, колкото и да се опитват да заглушат дебатите и истината през нощта управляващите, знам, че това, което днес ще кажем тук, ще стигне до вас. Днес управляващото мнозинство от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ви отнеха правото да гласувате с преференция, да гласувате машинно, да обжалвате решения пред ВАС и да не изреждам още. Залата беше пълна. Гласуваха всички по няколко пъти. Сега обаче, когато трябва да се дебатира въпроса ще има ли върховенство на закона в България, тях ги няма. Традиционно“, заяви лидерът на БСП, предаде Агенция „Фокус“.

Парламентът отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за нов състав на ЦИК. "За" предложението на левицата бяха 56 народни представители, "против" - 83, въздържаха се 17 депутати.

Текстовете предвиждаха комисията по правни въпроси в двудневен срок да одобри и внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложения за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на Централната избирателна комисия/ЦИК/.

Мотивът е, че мандатът на членовете на ЦИК е пет години и изтича на 21 март 2019 г., в същото време съгласно Изборния кодекс процедурата по избор на нов състав следва да приключи до 21 февруари 2019 г. Неспазването на тези срокове би било изключително лош знак и пример за своеволие на законодателния орган, на отказ да се изпълни законът без причини, според вносителите. Създава се изключително опасен прецедент, обясни Крум Зарков /БСП/, предаде Гласове.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова, автор на проекта, подчерта, че аргументът на управляващите за евентуален хаос преди предстоящи избори е несъстоятелен. Борбата на БСП не е за партиен интерес, а за върховенството на закона, обясни тя. Целта е фалшифициране на изборите и "налагане на диктатурата на режима "Борисов", изтъкна Нинова.

Днес няма да ви убеждавам колко е важно и съществено да се спазва законът. Ще ви кажа колко са несъстоятелни техните аргументи да не се отвори процедура за избор на ЦИК“, каза още Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и