Свързани новини

15.02.2019 09:43

Путин, Ердоган и Рохани обсъдиха как да ликвидират Ан Нусра в Идлиб

Видян 1446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Осъществяването на обявеното от САЩ намерение да изтегли своя военен контингент от североизточните части на Сирия би стабилизирало района, върху който след това "трябва да бъде възстановен контролът на законното правителство", заяви руският президент Владимир Путин след срещата с президентитте на Иран и Турция Хасан Рохани и Реджеп Тайип Ердоган, предаде Дир.бг.

Путин добави, че на тристранната среща са били обсъдени мерки за оказване на хуманитарна помощ за сирийското население и за съдействие за връщане на бежанците в Сирия. По думите му трите страни са създали условия за заселването на 1,5 милиона бежанци, но за "радикалното подобряване на положението" в страната трябва "да се отстранят острите социални проблеми, да се възроди икономиката при колективните усилия на цялата международна общност".

По думите на руския президент е било договорено да се предприемат допълнителни мерки за "снемане на напрежението и стабилизирането на сирийската провинция Идлиб". Той уточни, че "създаването на зона за деескалация в Идлиб не трябва да бъде в ущърб на усилията в борбата с тероризма".

По-рано днес информационните агенции предадоха, че в хода на преговорите в южния руски курорт Путин е предложил трите страни да обсъдят практически мерки за ликвидирането на терористичното огнище в сирийската провинция Идлиб. Става дума за бойците от бившия Фронт "Ан Нусра", които сега контролират голяма част от провинция Идлиб. По думите на Рохани би било грешка тези бойци да бъдат оставени да се измъкнат само защото са си променили името. Иранският президент обвини САЩ, че подкрепят терористични групи в Сирия и Ирак и ги използват в свой интерес.

След срещата в Сочи Путин подчерта, че Русия е противник на всякакви прояви на сепаратизъм в Сирия и настоява за запазването на териториалната цялост на арабската държава. Той добави, че целостта на Сирия трябва да бъде запазена и след "изчезването на терористичната заплаха" в Идлиб, което било становище и на Ердоган, предаде Дир.бг.

Ройтерс цитира Хасан Рохани, според когото "присъствието на САЩ в Сирия и други страни в региона не е полезно". По думите на иранския президент "Америка трябва да преосмисли своята близкоизточна политика". Рохани отправи критики към ООН, че не е успяла да вземе конкретни мерки за възстановяването на мира и сигурността в Сирия, докато форумът в Сочи бил "много полезен и конструктивен за възстановяването на мира и сигурността в Сирия, региона и света".

На съвместната пресконференция Ердоган заяви, че надеждите за политическо решение на конфликта в Сирия никога не са били толкова сили, колкото сега. Турският държавен глава спомена, че се говори за изтегляне на САЩ от Сирия през април или май, но подчерта, че не е ясно кога ще стане това.

По същия въпрос Путин каза, че Русия не е видяла досега никакви признаци за американско изтегляне от Сирия. Според него със заповедта си за изтегляне американският президент Доналд Тръмп се опитва да изпълни свое предизборно обещание. Но по думите на Путин Тръмп не винаги може да изпълнява обещанията си поради вътрешни политически проблеми.

В неделя командването на американските сили в Близкия изток съобщи, че вероятно до няколко седмици ще започне изтеглянето на сухопътните части на САЩ в Сирия, припомня Ройтерс.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни