Свързани новини

14.02.2019 14:37

Гласуването ще стане изцяло машинно, но след местните избори наесен

Видян 1112 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Машинно гласуване да бъде въведено във всички секции, с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, подвижни избирателни секции, кораби, болници, затвори и секциите в чужбина, след тазгодишните местни и европейски избори. Това реши правната комисия на свое извънредно заседание, заради което за час бе прекъснато пленарното. Промените се отнасят за Изборния кодекс, който се гледа в пленарната зала на второ четене. Предложението за повсеместното гласуване с машини направиха от ДПС, а останалите в комисията го подкрепиха. Първоначалният проект на законопроекта предвиждаше машините да бъдат до 1000.


Гласувано беше още въвеждане на електронно експериментално гласуване от 31 март 2020, когато МВР е готова да гарантира сигурността на идентификацията на избирателя.


Предложенията бяха гласувани в отсъствието на БСП, на трето, извънредно заседание на правната комисия. Социалистите бойкотираха работата на комисията, след като мнозинството отхвърли тяхно предложение за преференциите.


"Това трети доклад ли е в момента?", опонираха по-късно от БСП в пленарната зала, след като се оказа, че последните промени не са им известни заради напускането им.


Според юристите от левицата Данаил Кирилов начело на правната комисия е потъпкал закона, защото си позволили трето заседание на комисията по правни въпроси.


Кирилов обясни, че е проведено извънредно заседание по четири текста. Тъй като представителите на БСП напуснаха залата, те не участваха в дебата, разказа той. "При извънредно заседание имаме право да направим допълнителен доклад", отхвърли обвиненията Кирилов.


По предложение на Станислав Иванов /ГЕРБ/ парламентът гласува да работи днес с удължено време до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс и на проект на решение на БСП за откриване на публична процедура за избор на състав на ЦИК.


Дебатите в пленарната зала от сутринта преминаха в спор между управляващи и опозиция. Според Крум Зарков от БСП с промените ще се отнемат права на граждани. Той възрази срещу това, че депутатите не са имали време да се запознаят с доклада за второ четене, тъй като Комисията по правни въпроси е заседавала до късно снощи. Какво трябва да се случи, за да се разбере, че законодателният процес има смисъл, не е просто формален, попита той и припомни, че рейтингът на парламента е само 8 процента. Очевидно ще продължим с истеричния патос, който слушахме снощи, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той подчерта, че на заседанието е била дадена възможност на опозицията, извънпарламентарни партии и представители на българите в чужбина да изкажат своите становища.


Изказване на Явор Божанков от БСП предизвика размяна на остри думи в залата. "Ритуално, г-н Кирилов, заклахте преференциалния вот. По предложението на ДПС с вашите гласове и благата подкрепа на патриотите. След вчерашния ден патриотите нямат право да носят това име", коментира той. Няма да оставим българското общество на произвола на една шайка, допълни той.


Юлиан Ангелов от ОП отговори, че Божанков не може да е морален стожер и припомни, че преди години Радан Кънев го е представил като новия десен лидер в Горна Оряховица, а днес е депутат от БСП.


Йордан Цонев от ДПС предупреди Божанков да внимава какви думи използва. "Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка", се обърна към Божанков Вежди Рашидов от ГЕРБ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион