Свързани новини

14.02.2019 10:12

Агов: Службите са съучастници в източването на милиони от Венецуела

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Началникът на ДАНС трябва да бъде уволнен незабавно заради парите от Венецуела у нас. Защо трябва да идва американският посланик да му казва, какво да прави?!, заяви в предаването Тази сутрин журналистът и бивш депутат Асен Агов.


Става дума за големи по размер парични преводи от латиноамериканската държава в българската Инвестбанк. Титулярът на сметките е установен - той е българин с адвокатски права, а целта е била впоследствие парите да бъдат изнасяни от България. Очаква се да започне досъдебно производство за пране на пари.


Самият адвокат (б.р. Цветан Цанев) преди три години е разкрит като перач на пари от контрабандата на италианската мафия на диаманти от Зимбабве и от Южна Африка. Парите пак са минавали през България”, отбеляза още Агов.


Според Агов службите са съучастници в източването на милиони от Венецуела. „Скандалът е грандиозен. България се превръща в пример за това как се заобикалят санкции и правила. Нивата на корупция в страната ни вече са недостижими“, посочи той.


Според финансовия експерт Емил Хърсев, бивш зам.-шеф на БНБ, службите са знаели за парите в И-банк....Всеки трансфер над 30000 лв се проверява, от март 2018 г.се проверяват транзакции от Латинска Америка, службите са знаели за тези пари. Но те са били от законна дейност. Те са минали и през кореспондентски банки, преди да стигнат в България. 


  Той разказа, че познава Цветан Цанев, който е доктор по право, защитил е дисертация в Германия; практикува в Швейцария; едва ли би извършил престъпление. "Нищо извън закона не вярвам да е направено", каза той и продължи.


  "Една сума за закупуване на храни пристига в страна, износител на храни...няма нищо чудно. Венецуела не е ембаргова държава. Това не са огромни пари - 140 милиона евро, това са два кораба нефт, ей Богу. Колегите-банкери не са били врачки да знаят, че може да има нещо незаконно. Какво би се случило с българската банка, приела средствата, ако бъде наказана за тези трансфери?! Не се знае дали ще оцелее...най-старата банка във Франция беше затворена, заради непосилна глоба".


Тихомир Безлов пък напомни, че в миналото Цветан Цанев е бил свързан с  износ на каптагон, който до едно време е бил свободен за търгуване, после е бил забранен.


    Според Безлов финансовото разузнаване у нас не е знаело, че парите са от незаконна дейност. Много е сложно да се каже какви са аргументите на САЩ да обявят, че става дума за незаконни преводи. "Тази игра, която адвокатите и банките я играят често води до гигантски глоби". Безлов обясни, че българската банка, през която са минали парите, е нарочно избрана за европейски стрес-тест, който й се прави в момента, заедно с още 5 други български банки.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби