Свързани новини

12.02.2019 16:24

Гражданският фалит – спасение или разорение на длъжника?

Видян 10029 пъти | Коментари 5
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В България няма закон за несъстоятелността на физическите лица или т.нар. граждански фалит, въпреки предлаганите и обсъждани през годините идеи и проекти. Понякога политиците представят темата като спасителна за длъжниците, опрощаване на дългове, но пък предлагат нещо съвсем различно - прекомерни мерки спрямо длъжника, много по-тежки и от познатите европейски модели. Друг път повдигат въпроса за абсолютна давност като алтернатива на гражданския фалит, но законодателно решение липсва. Универсално решение няма.
В САЩ тази процедура е замислена и реализирана като своеобразен рестарт и ново начало за длъжника. Законодателството за личен фалит там е най-либерално и насочено към правата на длъжниците, правилата не са строги и усложнени, процедурата е сравнително кратка.
Не така стои въпросът в Европа, където нормите, регулиращи несъстоятелността на гражданите понякога дават предимство на кредиторите и наблюдаваме едно от  най-строгите и консервативни законодателства. В някои държави има възможност за възстановяване на по-голяма част от вземанията чрез прилагане на по-строги изисквания към длъжниците и по-дълъг период на добро поведение  (има държави, в които срокът, преди лицето да бъде освободено от дълг е 12 години например, т.е. не се случва веднага). През този срок на добро поведение пред длъжника се поставят редица ограничения – не може да заема постове и длъжности, не може да е търговец, трябва да направи опит да плати дълга и прочие.
Така в САЩ кредиторите отписват голяма част от вземанията си, а длъжниците се освобождават от тях,  а в Европа е точно обратното, кредиторите събират по-голяма част от дължимото им.
В Германия има възможност за освобождаване от остатъка на задължението, а не на целия дълг, след провеждане на една дълга и сложна като фактически състав процедура по осребряване имуществото на длъжника и след редица ограничения за него. Периодът на примерно поведение на длъжника и освобождаване от остатъка на задълженията най-често е 6 г., през който на длъжника са поставяни редица ограничения и условия, а също и задължения, като да работи например. След изтичането на този период, ако е имал добро поведение – плащал е на синдикът, имал е работа, предоставял е отчет за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 кили 30.06.2019 14:08

    в БГ е тотално ограбване, до пълно разорение и клошарство ,по улиците- долна политика на алчните печалбари-банкери с милиарди от беден народ в окови,това не е било в никое робство,да унищожават народа си,а те в охолство

  • 004 гите 30.06.2019 14:08

    всеки ден ни ограбвате с нови повишения,такси,данъци-това го е нямало и под турско робство.....как не копирате нещо хъбаво от Америка,а само лошото-ограбване и лошо нездравеопазване.....лоши фалити въведохте и лошо образование

  • 003 maroderi 30.06.2019 14:08

    Много полезна информация. Не трябва сляпо да се вярва на всяка дума на политиците. Защото да не стане така, че ще ни отлепят и кожите от гърбовете с тоя фалит.

  • 002 Петко Лилов 30.06.2019 14:08

    Аз съм обявявал фалит в Ирландия, процедурата е много тежка и ти взимат буквално всичко, след което имаш ограничения и спазваш добро поведение 12 години. Доколкото ирландския адвокат ми разясни и в Германия е тежка система. Ако ще правят такова нещо в България, трябва да се съобрази, че хората нямат възможностите на западните общества и че ако им сложат много строги ограничения ще ги оберат до последния грош.

  • 001 Тони Илиев 30.06.2019 14:08

    Много полезна статия, направете серия с тези теми, много са интересни и много малко знаем за всичко покрай тях, а банки ни дерат кожите и нап.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв