Свързани новини

11.02.2019 16:49

Салата или кафе, а не Новичок отровили Гебрев

Видян 1959 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия, Заподозреният за случая Скрипал руски агент с псевдоним Федотов е бил в България по време на отравянето", каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща в понеделник при министър-председателя Бойко Борисов по казуса с отравянето. В разговора участваха британският посланик Ема Хопкинс, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.


Българските власти проговориха публично за съмнителното отравяне четири години след случилото се. Самата среща при премиера става дни, след като казусът започна да се тиражира в западната преса, а независимият международен сайт за разследвания Белингкат откри сходство между отравянето на Гебрев през 2015 г. и на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.


Емилиян Гебрев и неговият син най-вероятно са отровени с инсектицида хлорпирифос, който е открит в кафемашината в дома му, каза Цацаров, позовавайки се на химическите експертизи по делото за отравянето на оръжейния производител.


През октомври 2015 г. Софийската градска прокуратура е възложила разследването на столичната полиция. През април 2016 г. разследването е спряно, защото извършителят не е разкрит. Цацаров каза, че още тогава са били назначени множество експертизи.


"Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафе машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син, има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества", каза Цацаров.


"В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия", сподели още Цацаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Превърнете активността си в предприемчивост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Превърнете активността си в предприемчивост,