Свързани новини

11.02.2019 16:22

Тотален срив с касовите апарати, бизнесът атакува Горанов

Видян 4304 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бурята, която се заформи от влизането в сила на новите разпоредби от Наредба Н-18/2006 на финансовото министерство, начело с Вл. Горанов за фискалните устройства, е напът да се превърне в истинско бедствие. Такова е основното заключение от провелата се днес отворена дискусия по темата, организирана от Българска стопанска камара. Представители на Националната агенция за приходите (НАП) и Министерство на финансите (МФ) обаче липсваха, уточнява Инвестор.


„Празният стол тук е за Министерството на финансите, любезно поканени днес. Смятам, че понякога хората, присъствайки, говорят безсмислени неща, а други, отсъствайки, казват страшно много. Така че благодаря на министър Горанов“, каза при откриването на форума председателят на БСК Радосвет Радев.


Бизнесът е категоричен, че идеите на новите разпоредби са много добри, но реализацията им в подзаконовия нормативен акт, е напълно „варварска, некадърна и на места граничеща с умишлена злонамереност“. Изискванията за касовите апарати и софтуерът към тях няма по никакъв начин да засегнат сивия сектор и всеки, който и досега е бил нелегален, ще остане в сянка. От нереалистичните срокове обаче ще пострада легалният и коректен бизнес.


НАП е сбъркала почти във всичко, свързано с промяната в изискванията за софтуера на касовите апарати. На първо място администрацията не трябваше да прави от бизнеса свой противник, а свой съюзник в тази тема, защото светлият, нормален и прозрачен бизнес в България има абсолютно същия интерес сивите парични потоци в икономиката да изчезнат“, каза Радосвет Радев, председател на БСК.


Малко по-късно днес министърът на финансите не изключи да бъде удължен срокът, в който фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време: "Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът”. Горанов беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.


Средният срок за въвеждане в експлоатация (закупуване, въвеждане, обучение) е 18 месеца. Наредба Н-18 предвижда 6, при това на фона на неясни формулировки. 95% от фирмите не са подменили своя софтуер заради неясноти в Н-18, на цялостната бизнес логика, липса на одобрен от НАП софтуер.


71% от анкетираните заявяват, че имат притеснения от изтичане на чувствителна фирмена информация, съдържаща се в използвания от тях софтуер: рецептурници, надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти (при личните лекари).


Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация предупреди, че половината от бензиностанциите в страната няма да са готови да изпълнят новите изисквания за касовите бележки. Поставянето на срока 31 март за изпълнение на тези изисквания е абсурдно, тъй като до 30 юни бензиностанциите трябва да сменят използваните от тях Електронни системи с фискална памет (ЕСФП), чрез които отчитат оборота. Според Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер програмистите не са в състояние да разработят необходимия код за касовите апарати заради кратките срокове..



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    точно така ртябва на тоя нагъл ПРОСТАК,койтокраде и се облажва яко от нас и ни прави все по-бедни....и джендъри

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали