Свързани новини

11.02.2019 14:02

Захариева: Работим за посещение на премиера Медведев през март

Видян 2466 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Екатерина Захариева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3” коментира актуалните политически теми:

Как работи с президента Румен Радев?


    „Горещи теми във Вашия ресор, не само тази седмица. Да започнем по реда, преди малко коментирах поведението на президента Радев, Вие бяхте и в екипа на предишния президент Плевнелиев. Не искам да правим паралел между двамата и не искам да обсъждаме дейността на Плавнелиев като президент, но само ще Ви попитам, Вие, като вицепремиер и министър на външните работи как работите с този човек, от който се очакваше да бъде обединител на нацията и да работи в интерес на България?“, попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че според нея е задължително министърът на външните работи и министърът на отбраната да се виждат с президента веднъж на няколко месеца, ако не и всеки месец. „За съжаление не ми се отдава, но повярвайте, желанието за координация, което има правителството, ще продължи! Разбира се, за да има диалог, трябва и двете страни да желаят това, независимо дали президентът Радев има желание за това, ние трябва да продължим да правим опити, добре е за България, имаме общи отговорности!“, категорична бе тя.

  „Нека се опитаме да говорим за президента не политически, фигурата на президента не е решаващата и определящата външната политика на България, но той се опитва да го прави, например случая с Венецуела!“, продължи водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че по Конституция МС осъществява вътрешната и външната политика на България, президентът представлява държавата пред международните организации, подписва международни договори, когато му е възложено със закон и трябва да бъде обединител на нацията. Той има думата и по отношение назначаването на посланиците. Това не са малко правомощия и уважавайки институциите МС се опитва да координира позициите. Когато обаче позициите са различни и не може да се стигне до обща позиция, както например по отношение на Венецуела, тогава правителството е в правото си да вземе различно решение.

Излъчването на посланици.

    „Казахте, че президентът има думата по отношение на посланиците, каква е неговата роля при определянето им например?“, попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева обясни, че е поела ангажимент към президента да съгласуват с него предложенията за посланици преди да започне официалната писмена процедура.  „Вярно ли е, че има сделка за един посланик, няма да спомена името му и държавата, който скоро отиде в една от най-големите, най-великите държави?“, попита водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че ако става дума за посланика ни в Москва може да каже, че е имало предложение на българското правителство, с което президентът не се е съгласил. Той е предложил посланика ни в Москва в момента и правителството веднага се е съгласило. „Колко още посланици, щом сте толкова открита, предложи президентът Радев в своя двугодишен престой в президентството?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Вицепремиерът отговори, че е имало и други предложения. Тя обясни, че преди европредседателството на много посланици са им били удължени мандатите, така че настоящата година предстои сериозна ротация в българската дипломатическа служба. „За мен, като български външен министър, е много важно тя да работи спокойно и професионално и никак не ми се иска да става заложник на някакво противопоставяне между президент и правителство! Правя всичко възможно това да не е така, повярвайте ми!“, категорична бе тя.  

   „В този ред на мисли, докога ще бавим откриването на посолство в Саудитска Арабия?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че няма забавяне, наети са вече два имота, посланикът ни заминава съвсем скоро, това е Димитър Абаджиев. Просто има процедури, които трябва да се спазят. „Аз дочух, че това ще се случи на 22 март, за първа пролет, така ли е?“, попита водещата. Екатерина Захариева отговори, че посланикът ще замине по-рано, а тогава ще бъде официалната церемония по откриването на посолството. Тя обясни, че не е толкова честа практика откриването на посолства, през миналата година сме открили такова в Абу Даби, тази година в Рияд. Опитваме се да увеличаваме дипломатическата служба и търсим места там, където България има интерес.

  „Къде още бихте искала в мандата Ви, дай Боже да е пълен, да разкрием посолства, където нямаме?“, попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че много й се иска още тази година да открием генерални консулства в Барселона и Единбург. Хубаво би било да открием посолство и в Чили, както и търговски представителства в някои държави в Африка.

   „Главното е, че с тези посолства в арабския свят ние връзваме икономиката с политиката!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Вицепремиерът се съгласи и отбеляза, че една от основните задачи на външната политика е да подпомага българския бизнес, да работи за популяризиране на културата, на туризма. „И аз се радвам, че имаме добра координация с колегите в другите министерства, и в икономическото, и в туризма да обединим усилията и да се фокусираме там, където политическите контакти могат да се осъществяват през икономиката и търговията да разкрием по-скоро търговски представителства!“, категорична бе тя.

Ситуацията във Венецуела и българската позиция.


    „Но все пак, кой е президент на Венецуела, Мадуро или Гуайдо?“, попита водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че единствено венецуелският народ може да каже кой е президент на страната и никой друг няма правото да го прави. Това е и позицията на България. „Защо тогава се наложи провъзгласилият се за президент Гуайдо да бъде признат?“, продължи водещата. Екатерина Захариева обясни, че президентските избори в страната не са били признати от международната общност, както и от голяма част от венецуелския народ. Проучване на една от най-престижните социологически агенции в латиноамериканската държава показва, че 82% от венецуелците искат провеждането на нови президентски избори. Такава е позицията и на ЕС и България, че президентските избори са били нелегитимни, трябва да се проведат нови избори в съответствие с демократичните стандарти. Според венецуелската конституция, когато няма легитимно избран президент, тази длъжност се заема от председателя на парламента.

Изтеклата информация, че Николас Мадуро изнася капитали през българска брокерска компания.


   „Искам друго да уточните, вярно ли е това, което изтече по „Ройтерс“ снощи, че президентът Мадуро се е опитва да изнесе големи суми пари чрез българска финансова фирма?“, попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори: „Има неща, които не мога да спомена в ефир, но извършваме проучване за това в момента!“. „Това не бива ли да е работа не само на нашето правителство, а да бъде работа и на други разузнавания?“, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Външният министър отговори, че всичко, което е необходимо, се прави от българското правителство. Очаква в близките няколко дни да има резултат.

   „Харесвам Вашия отговор, той е дипломатичен, но веднага поражда размисли, че ако това е така, че ако се опитват да се вкарат венецуелски пари в България, значи „оградата“ ни, не тази телената ограда, която ни предпазва от бежанци, а сигурността ни сякаш не е на най-висока степен?“, попита водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че този въпрос няма нищо общо с националната сигурност.

Имало ли е политически натиск при решението да купим F16?

    „Предстои Ви другата седмица във Варшава да се видите на форум, мисля, че за втори или трети път, поправете ме, с държавния секретар на САЩ Помпео!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Екатерина Захариева отговори, че доста пъти се е виждала с държавния секретар на САЩ и са разговаряли неофициално в кулоарите на различни форуми. „Добре, но президентът Радев прокрадва и даже го каза ясно, че покупката на F16 става след силна интервенция от страна на САЩ, на Помпео и даже на посланика в България. Особено се набляга на тази среща, която се състоя по време на сесията на ООН между Борисов и Помпео. Върви даже нещо като виц, че Борисов влязъл на срещата и казал, като излязъл оттам, че „самолет носи 3 милиарда“!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Захариева отговори, че е била на въпросната среща и категорично може да каже, че няма такова нещо. Тя продължи, че става дума за прозрачна, дълга и тежка процедура. Тук става дума за стратегически избор, който армията ни чака от дълго време. За Захариева, като външен министър, най-важното е закупената техника да бъде съвместима със съюзниците ни от НАТО и най-вече с нашите съседи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    "Решението на Радев да отнеме акредитацията на Беновска за президентството." Това трябваше да стане още в самото начало, когато проститутката замери Президента с ябълка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева