Свързани новини

11.02.2019 10:11

Меркел смаза Макрон за Сев. поток 2, ние сами против, САЩ натискат срещу Турски поток

Видян 2624 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Канцлерът Меркел смаза съпротивата на президента Макрон против Северен поток 2 като наложи решение на ЕС, против което изненадващо гласува единствена България, и с което на Германия се дават пълни права за преговори по газопровода. Тя не се поддаде на натиска му, който стигна дотам да бойкотира най-важното за нея и страната й събитие – ежегодната Мюнхенска конференция, на нея трябваше да говорят заедно в духа на подписания преди дни Пакт от Аахен за военно, политическо, финансово, икономическо и културно единство на Франция и Германия. „Не го чакаме”, коментираха от канцлерството слуховете, пуснати от Елисейския дворец, че Макрон вероятно дори няма да се появи на форума. Накрая двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа. Твърда подкрепа за документа има от другата най-заинтересована държава Австрия, която използва казуса Сев.поток 2, като лично президентът й остро реагира, че „ЕС и никоя негова страна не е колония на САЩ”.


Среща на американския държавен секретар Помпео с външния министър на Дания имаше за цел малката съседка на Германия да спъне газопровода, но той може да мине и без нея, обявиха Берлин и Москва. Натискът от САЩ не спря чрез писма на посланици в Европа и на сенатори да бъде отменен Северен поток 2.


Те призовават „за спирането на проекта и за подкрепа на свободата на корапоблаването в Черно море след инцидента в Керченския проток между Русия и Украйна през ноември. Опасяват се, че след изграждането му, Русия ще лиши Украйна от транзитни такси, докато усили зависимостта на Европа от руски газ”.


Това пък бе повод пристигащия в Будапеща днес Помпео да натисне по темата отмяна на газопровода Северен поток 2 Унгария. Ако страната не се включи в него, това ще обезсмисли трасето през България, тъй като ние и Сърбия, където внезапно избухнаха антиправителствени и антипрезидентски вълнения, сме с много малък капацитет за отделна тръба – не повече от 6 млрд. куб.м. Новината идва седмица, след като Борисов 3 прие решение да прави Турски поток и да инвестира 2,8 млрд. лв. без ДДС в него.


В момента България транзитира 13 млрд.куб.м газ за Турция, но в края на годината това количество ще идва там директно от Русия през Черно море, от което ще изгубим над 100 млн.дол. годишни такси. Това ще спре дотациите от Булгартрансгаз за Булгаргаз, а оттам за Топлофикациите. Това пък ще удари цените на газа, парното и тока, тъй като на всичко отгоре цената ще се надуе не само заради липсата на транзит, но и заради добавянето на такса от Турция върху количествата, получавани от България.


С писмо на тогавашния и сегашен вицепремиер Екатерина Захариева страната ни се отказа през 2014 г. от тогавашния проект Южен поток, който с леко изменение се превърна в Турски поток.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    във всеки случай нас/б-я/ все ни прекарват,те-премазват САЩ Запада,а нашите путиовци не ни заяитават фщтвърдо като Орбан,който мисли добро на народ и държава....не се поддава на наглости от САЩ и др....

  • 001 3 за тръмп и 3 за ердоган 30.06.2019 14:08

    боко простака с двата крака

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби